Når festen er slut

Jani Lykke Methmann, direktør i Arbejdsgiverne.
Jani Lykke Methmann, direktør i Arbejdsgiverne.

DM i Skills har i år trukket rigtig mange besøgende. For rullende kameraer og et større opbud af presse viser de unge, hvad de kan med deres hænder. Og der er meget at være stolt af.

Interessen er vokset i medier og offentlighed siden starten for fem år siden. Selv dronningen talte i nytårstalen om unge håndværkere, der udnyttede deres gode evner og startede egen virksomhed. Og statsministeren holdt tale ved åbningen af DM i Skills.

Et problem

Men når kameraerne er slukket, trænger et problem sig på, som ikke kun er aktuelt én gang om året. Danmark uddanner alt for få indenfor håndværksfagene og derfor kommer vi til at mangle 30.000 håndværkere om bare fem år. Det er ikke mindst resultatet af det sidste årtis mantra om, at vi skulle leve af viden og gode idéer og lade udlandet om produktionen. Man overså, at de gode idéer ofte opstår i et samspil mellem viden og produktion.

Konsekvenserne mærker vi allerede. Industrien har svært ved at overholde leveringstider. Arbejdsløsheden indenfor metalområdet er nede på fire procent på landsplan. I flere landsdele har man støvsuget hylderne for industriteknikere – der er ikke flere folk at ansætte. Til gengæld er arbejdsløshedskøen lang indenfor en række akademiske fag.

Problemet har sin rod i et gammeldags uddannelsessnobberi, hvor det betragtes som finere at komme i gymnasiet end at lære et håndværk. Det er en skam, når der er så mange fordele ved en håndværksmæssig uddannelse. Man har både rigtig gode udsigter til beskæftigelse og gode muligheder for at starte sit eget. Skulle man senere få lyst til at læse videre, er den vej også åben. Her er eksempelvis ingeniører med en håndværksmæssig ballast i særdeles høj kurs.

Godt og skidt

Men det går i den rigtige retning. Flere skoler sender de ældste elever i busser til DM i Skills. På andre skoler laver man projekter med lokale produktionsvirksomheder. Her sår man små frø.

Men der er også ting, der går i den gale retning. Eksempelvis skabte BoligJobordningen ekstra vækst for en række virksomheder. Men regeringen valgte at droppe ordningen ved årsskiftet og gør dermed tilværelsen sværere for mange små og mellemstore håndværks- og industrivirksomheder. De virksomheder som oftest tager lærlinge ind og er med til at uddanne næste generation. Her kunne politikerne gøre en konkret forskel. Hvis vi skal have løst udfordringen med mangel på unge, der vælger håndværksvejen, er der ikke mere tid at spilde.

Relateret indhold