For nylig skrev Dagens Byggeri, at de stigende energipriser får danskerne til at bestille mange flere solceller end normalt. Faktisk så mange, at portalen 3byggetilbud.dk i de seneste 5 måneder, har formidlet 979 % flere solcelleopgaver sammenlignet med samme periode sidste år og ser vi tilbage til tiden før covid-19, så er væksten i solcelleopgaver på mere end 1.540 %.
Selvom tallene dækker over formidlede opgaver og ikke gennemførte projekter, så er de alligevel værd at bemærke – ikke mindst i forhold til at sikre sig, at der er fokus på selve monteringen af de potentielt mange nye anlæg på danskernes tage.
Jeg forstår naturligvis godt danskernes interesse for at være mere selvforsynende med energi. Men det store boom og dermed ekstra travlhed i forhold til montering, giver mig dog også lidt bekymringer på bygningsejernes vegne og derfor får jeg lyst til at hejse flaget for, at branchen sørger for at have styr på monteringen, så taget – og potentielt hele bygningen – ikke tager skade.
Når man monterer solceller på en tagflade, så skal det gøres ordentligt – hver gang.
På Teknologisk Institut oplever vi desværre jævnligt, at det går galt med monteringen, så derfor vil jeg både opfordre branchen til at sikre korrekt montering på danskernes tage og også opfordre bygningsejerne til at læse med her, så de også selv kan være med til at sørge for, at monteringen sker på forsvarlig vis.
Fra den lette til den tunge ende
I den lettere ende er noget af det man skal være opmærksom på, når man monterer solceller, placering. Det er vigtigt at vælge den optimale retning på tagfladen. Hvis det er muligt, så er stik syd bedst og gerne med en taghældning på ca. 40 grader. Solcellerne kan dog placeres fra sydøst til sydvest og i en vinkel på mellem 15 og 60 grader, uden at det reducerer ydelsen ret meget. Her er det godt med en god dialog mellem bygningsejer og montør, for at finde den rigtige placering med en tilfredsstillende ydelse af solcellerne.
I den mellemtunge ende og fortsat i relation til placering af solcellerne på taget er det også vigtigt at tage højde for, hvor på tagfladen man placerer solcellerne. F.eks. vil en placering tæt på tagfod kunne medføre, at der ved kraftigt regnvejr – hvilket vi ser mere og mere af i forbindelse med klimaforandringerne – ske det, at vandet løber udover taget og ikke ned i tagrenden. Når vandet ikke bliver ledt ned i tagrenden, kan det være med til en uhensigtsmæssig opfugtning af både fundament og ydervæg.
Og så når vi til den tunge ende, hvor konsekvenserne af ikke at montere solcellerne korrekt, kan være store og omfattende. Husk, at monteringen skal være tæt! Jeg er klar over, at det kan virke som banal information, at monteringen skal være tæt, men faktisk er det ofte her vi ser udfordringer, når vi er ude til en skadessag.
Opfordringen herfra lyder derfor; følg produktets anvisninger og brug de materialer som bliver anbefalet til den tagbelægning, der er på huset. Vær også opmærksom på, at du ikke har mulighed for at kontrollere tæthed ved lukkede tagkonstruktioner, som f.eks. skråloft og varmt tag m.m. Her er det altså rigtig vigtigt at monteringen sker korrekt, da der ellers kan komme større skade i tagrum/tagkonstruktioner i form af fugt og skimmelsvampeskader, hvis taget bliver utæt ved forkert montage.
Og så er der altså tage, hvor vi ganske enkelt ikke anbefaler, at man monterer solceller. F.eks. tagkonstruktioner hvor der er anvendt en hygrodiode – altså et tag hvor tagets funktion er afhængig af, at tagfladen bliver solpåvirket, så eventuelt fugt i tagkonstruktionen kan “bortledes” gennem hygrodiodens virkemåde.
Bygningsejer – det skal du huske
Flere af de ovenstående råd er primært rettet mod branchen og montørerne – men som bygningsejer skader det bestemt ikke at være med til at sikre sig, at montøren har styr på ovenstående aspekter i monteringen.
Som bygningsejer er der også en række forhold der skal afklares – og det kan være nødvendigt at hyre en professionel ind til at hjælpe, f.eks. for at afklare om tagkonstruktionen kan bære belastningen, hvis der skal et større anlæg op.
Vi anbefaler også, at man som bygningsejer får tilstanden af tagbelægningen og trækonstruktioner kontrolleret for skader og nedslidning inden montering. Det er f.eks. godt at få afklaret tagets restlevetid. Er den ved at være udløbet, bør man overveje om der skal ny beklædning på inden man anskaffer solceller. Er spær og lægter med trænedbrydning bør man ligeledes overveje en udbedring inden man sætter et solcelleanlæg op. Altså med andre ord, sørg for at sikre, at selve tagbelægningens levetid og kvalitet stemmer overens med den forventede levetid af solcellerne, så man ikke lige pludselig risikerer at tagbelægningen bliver utæt og skal udskiftes.
Husk også at have styr på forsikringen. Er taget f.eks. forsikret ved stormskade efter montering af solceller? Og sidst men ikke mindst – husk at tjekke lokalplanen, hvor der kan være specielle krav til udformning af tagkonstruktioner, som det er bedre at opdage inden man bestiller et solcelleanlæg end efter det er monteret i uoverensstemmelse med lokalplanen.