Som malermester bliver man udsat for lidt af hvert på de store byggepladser. Tidsplaner der er skredet, færdigmalede overflader, der af ubetænksomhed bliver beskadiget af andre håndværkere og rod på byggepladserne hører desværre til dagens uorden.
De forhold, malermestrene arbejder under, er med andre ord langt fra optimale. Og det er rigtig ærgerligt, når man tænker på, at malerfagets rolle netop er at færdiggøre de rå overflader, så de kommende brugere får lyst til at flytte ind i de boliger og kontorer, som man er i gang med at bygge. Men det er blevet en smule bedre.
Danske Malermestre har netop afsluttet en medlemsundersøgelse af forholdene for malerfaget i byggeriet, hvor 169 medlemmer deltog. Organisationen lavede en tilsvarende undersøgelse i 2017, og den nye undersøgelse viser, at forholdene på de fleste parametre er blevet en smule bedre, mens det ingen steder er blevet ringere. Men undersøgelsen viser desværre også, at der er meget lang vej igen.
Malerarbejde ødelægges af andre
Medlemmerne er blevet bedt om at vurdere en række forhold på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er næsten aldrig og 5 er næsten altid. Ud fra dette er der regnet en gennemsnitskarakter.
Den største udfordring er desværre, at malermestrenes arbejde beskadiges af andre håndværkere. Faktisk er det hele 51,2 procent af medlemmerne der svarer, at det næsten altid sker, og yderligere 30,4 procent har vurderet, at dette problem ligger lige under niveauet “næsten altid”.
Omfanget af dette problem har desværre ikke ændret sig til det bedre siden 2017. Udover at problemet medfører ærgerligt ekstraarbejde bliver det endelige resultat, der leveres til bygherrerne, ringere på grund af de mange reparationer.
Et andet stort problem er, at malermestrene skal udføre deres arbejde samtidig med at andre håndværksgrupper er i gang med at arbejde i samme lokaler. 44,8 procent af medlemmerne svarer, at de næsten altid står i den situation.
Det siger næsten sig selv, at det medfører en risiko for, at malerens våde malinger forurenes af byggestøv. Problemet er dog blevet en smule bedre siden 2017, hvor hele 53,2 procent af malermestrene næsten altid oplevede dette problem.
Stadig stort forbedringspotentiale
Den største forbedring er sket i forhold til tidsplaner, der skrider. I 2017 var det 59 procent af malermestrene, der næsten altid oplevede dette problem. I dag er den andel faldet til 37,6 procent, men det er stadig alt for mange.
Undersøgelsen viser desværre, at der stadig er et meget stort forbedringspotentiale i byggeriet. Og jeg tror ikke på, at det kun er malerfaget og vores medlemmer, der oplever disse problemer på daglig basis. Konsekvensen er desværre, at byggeriet bliver dyrere end det burde være og et vist omfang også ringere.
Et byggeri er selvfølgelig ikke så forudsigeligt som en industriproduktion, men vi kan jo se, at der er byggerier, hvor det kører langt bedre end andre. Og en af de ting, der er helt afgørende i denne sammenhæng, er en stærk og synlig byggeledelse, der ikke sidder og gemmer sig bag regneark på kontoret.