Regeringen offentliggjorde søndag endnu en hjælpepakke til erhvervslivet. Aftalen indebærer, at staten vil bidrage til lønudgifterne til fyringstruede ansatte. Regeringen har desuden meldt ud, at moms og skat udskydes for små virksomheder. Byggesocietetet bakker fuldt op om Regeringens initiativer, men der er også behov for at gribe i egen barm. Hvordan kan vi bidrage til at holde dampen oppe?
Nu er det op til hele branchen at bevare roen og troen og ikke trække stikket eller udskyde opgaver, der kan arbejdes videre med. Særligt det offentlige bør stadig igangsætte opgaver som der fortsat er behov for. Den samme opfordring bør dog også lyde til det private. Pensionskasser såvel som udviklere.
Drop den gale vej
Naturligvis skal vi først og fremmest tænke på vores ansattes sikkerhed og sundhed. Men de ansatte møder altså fortsat ind på byggepladserne, og det skal de blive ved med, hvis de kan. Indtil myndighederne anviser andet. Alle, der kan, arbejder hjemmefra og sikrer hver dag, at man kan leve op til aftaler og afleveringer. Derfor er det simpelthen den gale vej at gå, når f.eks. kommuner udskyder projekter lige nu.
Vi er nødt til nu at stå sammen, hvis det her ikke skal ende med en række konkurser og fyringer og en vingeskudt bygge- og ejendomsbranche, når vi er på den anden side af corona-virus. Private virksomheder har færre muligheder end staten for at påvirke situationen, men vi skal alle bidrage og holde vores projekter kørende.
Vi kan komme godt igennem
Helt konkret opfordrer Byggesocietetet til, at staten og kommunerne gør deres til, at branchen stadig holder hjulene i gang. Sæt gang i de projekter, I havde planlagt at sætte gang i, fremryk evt. nogle mindre projekter, som først skulle have været sat i gang senere og husk de små og mellemstore virksomheder. At suspendere anlægsloftet er også en mulighed, ligesom Byggesocietetet er enige i forslaget om at sætte gang i 453 konkrete renoveringsprojekter fra Landsbyggefonden.
Det her kommer til at koste for alle, hvis vi ikke fortsætter nu. Vi vil kunne komme til at stå med en decimeret branche, hvor de ting, vi gerne vil gennemføre, ikke kan lade sig gøre, hvis vores samarbejdspartnere ikke længere findes. Og vi KAN komme godt igennem denne situation, hvis vi alle holder fokus og bidrager til, at hjulene kører videre. Hvis pengene og projekterne er der, vil jeg gerne komme med en klokkeklar opfordring til, at de selvfølgelig sættes i gang, for at holde bygge- og ejendomsbranchen kørende.
Sidst, men ikke mindst, opfordrer Byggesocietetet til, at der findes ordentlige og mindelige løsninger på de praktiske udfordringer, situationen medfører. Der er ikke brug for en snæver tolkning af reglerne lige nu. Der er brug for samfundssind og fællesskab. Det vinder vi alle ved i sidste ende. Det handler ikke om at opfinde projekter, men vi kan vise tillid til hinanden og bidrage til, at vi alle kommer gennem denne situation.