Historisk løft sikrer flere faglærte – men én ting mangler

SMVdanmark roser ny politisk aftale, der med ca. 500 mio. kroner årligt skal løfte kvaliteten på erhvervsuddannelserne. Fokus på talenterne mangler dog stadig.
Uddannelseschef i SMVdanmark Kasper Munk Rasmussen i blå jakke og hvid skjorte.

Erhvervsuddannelserne har desværre været økonomisk underprioriterede, men den nye, brede politiske aftale betyder, at fremtidige elever vil blive mødt af en højere kvalitet i form af bl.a. bedre og mere moderne udstyr. Det vil tusindvis af elever kunne mærke i hverdagen.

Læs også

DI og fagforbund roser ny uddannelsesaftale: Klar retning og stærkt signal

Initiativerne i aftalen har især fokus på at reducere frafaldet, der har ligget relativt højt på erhvervsuddannelserne. Bl.a. sætter man ind med bedre specialpædagogisk støtte (SPS) til elever med ordblindhed samt psykiske og fysiske diagnoser.

Hos SMVdanmark kan vi se, at hjælp virker, så eleverne gennemfører deres uddannelser i langt højere grad, hvis de får den nødvendige støtte.

Læs også

Bekymrende at stadig færre unge får en hel rigtig læreplads

Det er især ude på lærepladserne, at hjælpen mangler, men den kommer med nu, og på den måde får vi flere faglærte og færre unge uden uddannelse i Danmark.

Dertil er eud-fleks-ordningen et værdifuldt tiltag, der gør det muligt at tage en erhvervsuddannelse på nedsat tid for elever, der af forskellige grunde har nedsat arbejdsevne.

Flere udlændinge, men intet fokus på talent

Med aftalen bliver der også bedre muligheder for at tage en erhvervsuddannelse på engelsk eller tysk. Og det er positivt.

For på nogle videregående uddannelser er næsten halvdelen af de studerende udenlandske, og den elevsammensætning har vi endnu til gode at se på erhvervsuddannelserne.

Der ligger et kæmpe potentiale i at få flere udlændinge ind på danske erhvervsuddannelser, som undervisning på engelsk og tysk kan være med til at indfri.

Læs også

Byggevirksomheder øger bidraget til landets sikkerhed og samfundets robusthed

Hos SMVdanmark savner vi dog én ting i aftalen, og det er ift. fokus på talenter.

De danske erhvervsuddannelser er nemlig af virkelig høj kvalitet, og det skal vi værne om. Aftalen mangler derfor målrettede initiativer, der fokuserer på talenterne og på, at få de dygtigste unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Vi havde håbet på øremærkede midler til faglig opkvalificering af underviserne på uddannelserne.

Relateret indhold