Gode og dårlige takter i beskæftigelsesudspil

Underdirektør Tina Voldby, Tekniq.
Underdirektør Tina Voldby, Tekniq.

Regeringens udspil skuffer ved ikke hele vejen igennem at have større fokus på rent faktisk at få ledige i job. Vi har brug for et beskæftigelsessystem, som målrettet og håndfast sikrer, at de ledige søger job fremfor at søge efter en uddannelse.

Der er gode takter i udspillet, som vil hjælpe beskæftigelsen og den enkelte ledige – men der er desværre også en del, der trækker den anden vej.

Reformen har alt for meget fokus på, at ledige skal søge efter uddannelse i stedet for at søge arbejde. Den direkte vej til flere arbejdspladser er at stimulere erhvervslivet gennem vilkår, der sikrer vækst og udvikling.

Uddannelse til ledige kan være fornuftig og al erfaring viser, at kun uddannelse i den rette dosis, målrettet konkrete jobfunktioner og tilrettelagt i samarbejde med arbejdsgiveren, fører til øjeblikkelig beskæftigelse.

Derfor er det rigtig set at afskaffe seks ugers ret til selvvalgt uddannelse og erstatte det med seks ugers jobrettet uddannelse målrettet såvel ufaglærte som faglærte. Vi ser, at det virker, når faglærte gennem for eksempel et kort AMU-kursus får opkvalificering, som hurtigt hjælper dem tilbage til varig beskæftigelse.

En målrettet og styrket voksenlærlinge-ordning er meget velkommen. Flere voksenlærlinge er afgørende for at sikre, at virksomhederne kan tage del i at uddanne faglærte med kvalifikationerne i orden til fremtidens arbejdsmarked.

Forslaget om op til to års uddannelse tror vi ikke på har positiv effekt for beskæftigelsen. Ved at give en generel rettighed til ufaglærte ledige om to års uddannelse, risikerer vi, at regeringen trækker dem endnu længere væk fra arbejdsmarkedet. Det er rigtig skidt for den enkeltes lediges mulighed for at få varigt arbejde.

Vi kan ikke se fornuften i at dele myndighedsansvaret mellem kommunerne og a-kasserne. Til gengæld fremlægger regeringen gode forslag om afbureaukratisering, styrkede kompetencer i jobcentrene og nedlæggelse af de lokale beskæftigelsesråd.

Vil vi i Danmark have en effektiv indsats, så skal det fulde ansvar placeres hos jobcentrene, vi skal sætte fart på den bebudede afbureaukratisering, alle jobcentre skal lære af de bedste og det nationale fokus sikres: Arbejdsmarkedet er ikke begrænset af kommunegrænser.

Relateret indhold