Et vigtigt skridt mod en bedre og mere effektiv grøn omstilling. Sådan betegner brancheorganisationen Tekniq beslutningen om, at der afsættes yderligere 115 millioner kroner frem mod 2021 til bedre kontrol af energispareindsatsen.
Vi har længe gjort opmærksom på, at det underminerer hele den danske energispareindsats, når der kan rejses tvivl om den Energispareordning, som er motoren i indsatsen. Derfor er det også meget positivt, at energi-, forsynings- og klimaministeren nu har taget det første store skridt for at sikre, at de penge, vi alle betaler til at sikre en grønnere fremtid, også bruges bedst muligt.
Vi har set alt for mange eksempler på lemfældig omgang med støttekronerne. Noget, der i høj grad har været muligt, fordi risikoen for at blive opdaget har været nærmest forsvindende lille.
Brug for gennemskuelighed
Der er også er brug for at kigge nærmere på hele Energispareordningens sammensætning. Der er behov for, at vi gør ordningen langt mere markedsorienteret og gennemskuelig, så energibesparelser købes der, hvor det er billigst. Kun på den måde kan vi sikre, at vi får størst og flest mulige energibesparelser for pengene.
Der opkræves årligt cirka 1,6 milliarder kroner til Energispareordningen. Penge, som hentes hjem over danskernes energiregninger.
Energispareordningen er efter vores mening stadig den rigtige vej til at nå de danske energisparemål. Men det skal foregå åbent og gennem fair konkurrence, så forbrugerne, der i sidste ende betaler regningen, kan føle sig sikre på, at pengene ikke går til tvivlsomme projekter eller alt for store administrationsomkostninger.