Et nybrud at selvstændiges pensions-problemer anerkendes

De små og mellemstore virksomheder i SMVdanmark støtter regeringens Arne-pension og glæder sig over, at de selvstændige får samme muligheder som lønmodtagerne.
Administrerende direktør i SMVdanmark Jakob Brandt. Pressefoto.
Administrerende direktør i SMVdanmark Jakob Brandt. Pressefoto.

Det er meget glædeligt, at regeringen nu anerkender, at eksempelvis den tømrermester, der hver dag sætter loftsspær op sammen med sine svende, bliver lige så nedslidt og også har brug for at kunne trække sig tilbage, tidligt og værdigt.

Regerings Arne-pension indholder derfor bestemt mange gode tanker. Der er dog et stort men. Som udspillet ser ud nu, kommer det til at være den selvstændiges nettooverskud, der kommer til at afgøre, om han eller hun kan få del i ordningen. Det er ikke rimeligt.

Mange selvstændige kører i nogle år med underskud, og her arbejder de måske endnu hårdere for at rette forretningen op. Det bør ikke udelukke dem fra ordningen. Det bør laves om.

Arbejdskraften skal findes

Der er også et andet problem. Dele af erhvervslivet mangler stadig kvalificeret arbejdskraft, og når vi kommer forbi corona-perioden og forhåbentligt får fuld gang i hjulene igen, får vi brug for alle hænder.

Så politikerne bliver nødt til som minimum at finde en erstatning for den arbejdskraft, der nu står til at forlade arbejdsmarkedet. Det kunne eksempelvis være ved, at opkvalificere ufaglærte eller indføre belønning for at blive på jobbet i længere tid.

Det er dog et nybrud i dansk arbejdsmarkedspolitik, at forslag til rettigheder ikke kun er rettet mod lønmodtagere. Selvstændige halter typisk efter, når det gælder sociale rettigheder, som for eksempel barsel. Det er ikke fair.

Så jo længere vi går ad den vej og sidestiller rettighederne mellem selvstændige og lønmodtagere, jo mere attraktivt vil det være at springe ud i livet som selvstændig. Det vil skabe vækst og arbejdspladser.

Relateret indhold