Et grønt wakeup-call fra Klimarådet

I en statusrapport understreger Klimarådet endnu en gang, at vi stadig er langt fra at nå regeringens mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030 - det er nu vi fra politisk side skal styrke indsatsen med at effektivisere Danmarks energiforbrug.

Det kniber med at omsætte de store, grønne ambitioner til effektfuld handling, når det gælder om at nå regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Det er en af hovedkonklusionerne i den statusrapport, Klimarådet i dag kunne præsentere.

Vi halser desværre stadig efter for at målene for den grønne omstilling. Det skyldes primært at vi har været gode til at formulere målsætninger – men for langsomme til at udpege de konkrete indsatser. Og det er udfordring når vi kigger på teknologier som power-to-X og CO2-fangst, der utvivlsomt skal hjælpe os i mål, men som i øjeblikket er umodne, dyre teknologier, der kun eksisterer i lille målestok.

Klimarådet betegner en generel CO2-afgift som “flagskibet” og den motor, der skal drive omstillingen. Det er vi meget enige i, men vi ved også, at der går år, før en CO2-afgift for alvor driver udviklingen mod lavere udledninger.

Der er ikke langt til 2030 og derfor skal vi allerede nu reducere CO2-udledningen på den helt korte bane. Derfor er det vigtigt, at regeringen sætter mere fart i de løsninger, vi har til rådighed nu, og som vi under alle omstændigheder skal gennemføre for overhovedet at nå 70-procentsmålet.

Alle midler skal i brug

Blandt disse løsninger peger Tekniq Arbejdsgiver fx på udbygning af den vedvarende energiproduktion, sektorkobling og effektivisering af energiforbruget.

Det kan godt være, at udbygning af solceller eller intelligent styring af f.eks. lys, varme, ventilation og køl ikke lyder så moderne som power-to-X. Men Klimarådets rapport understreger med al tydelighed, at der er brug for at tage alle midler i brug for at komme i mål.

Tekniq Arbejdsgiverne opfordrer derfor til, at energieffektivisering bruges til at løse en større del af den akutte udfordring.

En hurtig indførelse af en ensartet CO2-afgift er vigtig som signal til fremtidens investeringer. Men derudover kan en række øvrige tiltag med stor fordel indføres nu.

Det gælder eksempelvis krav om intelligent styring af installationerne i alle offentlige byggerier og indførelsen af obligatoriske, jævnlige energitilsyn i større bygninger.

Relateret indhold