I 20 år har Amalie Search & Selection fulgt og bidraget til branchens udvikling, og trods flere markante tendenser gennem to årtier har ingen af dem sat så hurtigt og vægtigt et præg på bygge- og ejendomsindustrien som ESG (Environmental, Social, Governance).
Læs også: Ingen opnår fremtidig succes uden at have styr på ESG
For blot få år siden vidste de færreste, hvad de tre bogstaver stod for endog betød, og nu er lovgivning om virksomheders miljø-, klimamæssige og sociale forhold samt adfærd trådt i kraft:
Ved årets indgang har EU pålagt børsnoterede selskaber med mere end 500 ansatte at ESG-rapportere, og fra næste år og sidenhen i 2026 inkluderer kravene også henholdsvis ikke-børsnoterede virksomheder med over 250 ansatte og børsnoterede virksomheder med mindre end 250 ansatte.
Derved vil hele værdikæden om blot få år være direkte påvirket af det såkaldte CSRD-direktiv (Corporate Sustainability Reporting Directive), og ESG-rapporteringen vil blive sidestillet med det finansielle regnskab. De politiske såvel som virksomhedernes initiativer har dog allerede i dag stor effekt – bl.a. ift. de kompetencer, markedet efterspørger.
Læs også: Kendskab til egne og manglende kompetencer afgør virksomhedens fremtid
I ESG-rapporteringen ligger naturligt en brandværdi, men styrken udmærker sig særligt i dens transparente målbarhed. Hensigtserklæringer og skåltaler kan ikke længere stå alene; succesen måles på konkret, dokumenteret handling. Og det kræver en strategi, internt som eksternt, da denne rapportering har indflydelse på alt fra økonomi til kommunikation, udvikling til drift mv.
Det seneste år er flere virksomheder i bygge- og anlægsbranchen derfor begyndt at ansætte bæredygtighedschefer i nyoprettede stillinger, og i Amalie Search & Selection oplever vi et stigende antal nye jobbetegnelser som eksempelvis ESG-manager, bæredygtighedsrådgiver, ESG-analytiker, CSR-manager samt ingeniører og arkitekter med fokus på klimavenligt byggeri.
Nytteværdi for den enkelte
I dag er efterspørgslen på kandidater til disse stillinger størst blandt de større aktører, men dagsordenen er også slået igennem hos de mindre og mellemstore virksomheder, som viser stor interesse for hurtigst muligt at gøre ESG til en integreret del af forretningen.
Dette blev bl.a. understreget på Byggesocietetets arrangement i januar om netop ESG, der ligesom Dansk Erhvervs seneste netværksdag om CSRD-direktivet trak fulde huse.
Læs også: Gør 50+ til et aktiv og opnå vigtige konkurrencefordele
Men selvom interessen følges op af handling, er det ikke nok. I denne transformation er det afgørende, at den enkelte virksomhed gør sig det klart, hvad den reelt har brug for at implementere. Det kræver et strategisk mindset og udarbejdelse af prioriterede indsatser funderet på såvel organisations- som risikoanalyse samt dataselektion afstemt virksomhedens økonomi mm.
På længere sigt vinder hverken branchen eller samfundet, hvis tiltag igangsættes uden at skabe nytteværdi for den enkelte virksomhed, og disse beslutninger skal træffes hurtigt. For udviklingen accelererer, og mens snakken for kort tid siden blev afløst af handling, handler det nu om at handle rigtigt.