50 % af Verdens BNP afhænger af naturen: Er ESG svaret på fremtidens vækstudfordringer?

ESG tilbyder en ramme til at gentænke økonomi og værdiskabelse, men det kræver, at vi tør udfordre de gamle dogmer om vækst og ledelse.
Anna-Louise Wilk i sort jakke og hvid bluse med blonder.

Over 50 % af verdens BNP afhænger direkte af naturen (kilde: WEF). Skovene, grundvandet og sandet – ressourcer, der føles uendelige, men som hurtigt er ved at slippe op. Når vi mister naturen, mister vi ikke kun biodiversitet og råmaterialer, men også det økonomiske fundament, som mange virksomheder bygger på.

For byggebranchen, der er en af verdens største ressourceforbrugere, stiller dette krav om en ny måde at tænke vækst på. ESG tilbyder en ramme til at gentænke økonomi og værdiskabelse – men det kræver, at vi tør udfordre de gamle dogmer om vækst og ledelse.

ESG er ikke bare et klimaregnskab

Mange SMV’er tror fejlagtigt, at de har udarbejdet en ESG-rapport, når de har lavet et klimaregnskab. Men det er langt fra tilfældet. Et klimaregnskab fokuserer primært på CO2, mens ESG omfatter hele virksomhedens påvirkning – fra sociale forhold og governance til miljø.

Læs også

Entreprenørens vej til fremtiden går gennem strategisk ESG-arbejde

Ved kun at fokusere på CO2 risikerer virksomheder at overse afgørende aspekter af deres værdikæde, som arbejdsforhold og ressourceknaphed.

Solceller er et eksempel: De fremstilles ofte i Kina under kritisable arbejdsforhold, hvor menneskerettigheder ikke overholdes. ESG kræver, at vi adresserer denne type problemer og tænker ansvarligt på tværs af værdikæden.

Regenerativ vækst: Fremtidens model

Den traditionelle idé om vækst – mere produktion, flere projekter og højere profit – kan ikke fortsætte. I stedet må vi se vækst som en regenerativ proces. Det handler ikke kun om at minimere skade, men om at genopbygge de systemer, vi er afhængige af.

Læs også

ESG-arbejdet er udfordret af kulturen i byggeriet: Der skal mere fokus på virksomheden som helhed

I byggebranchen betyder det, at vi skal gentænke designprocesser og materialevalg. Sand, en af de mest anvendte ressourcer i byggeriet, er ved at slippe op globalt. Træ kan heller ikke alene bygge fremtidens byer. ESG giver en ramme til at finde løsninger, hvor materialer og processer designes med cirkularitet og ansvarlighed for øje – og så skal der opfindes nye materialer, der tager højde for både ressourceknaphed og sociale hensyn.

Ledelse og ESG som nøglen til forandring

En af de største udfordringer i dag er dårlig ledelse. På alle niveauer – fra projektledere til bestyrelser – mangler mange virksomheder de nødvendige ressourcer og kompetencer til at forstå ESG på både operationelt og strategisk niveau. Beslutninger træffes ofte med et ensidigt fokus på økonomisk vækst uden blik for de langsigtede konsekvenser. Dette skaber en alvorlig udfordring for fremtidens forretningsmodel, der ikke længere kan basere sig udelukkende på økonomisk gevinst.

Fremtidens forretningsmodel vil i stigende grad bygge på flere bundlinjer – økonomisk, social og miljømæssig værdi. Det handler om at skabe vækst, der understøtter en regenerativ økonomi, hvor ressourcer bruges ansvarligt, værdikæder er gennemsigtige, og sociale hensyn er en integreret del af beslutningsprocessen.

Læs også

Ledelsesforståelsen fik flere facetter, da jeg blev CVR-nummeret selv

Virksomheder, der ikke formår at tilpasse sig denne udvikling, risikerer at miste relevans i en verden, hvor kravene fra kunder, investorer og samfundet bliver mere omfattende. Men ikke kun kunder og investorer vil kigge skævt til disse virksomheder, det vil den nye generation af mennesker også, der skal på arbejdsmarkedet. For hvem vil arbejde for en virksomhed, der ikke kigger ind af, og måske overvejer sit eksistensgrundlag eller forretningsmodel?

God ledelse kræver mod. Mod til at udfordre forældede idéer, stille de svære spørgsmål og gentænke vækst som noget, der går ud over bundlinjen. Det kræver en holistisk forståelse af værdiskabelse, hvor sociale og miljømæssige konsekvenser vægtes lige så højt som økonomiske resultater. Ledere skal kunne skabe langsigtede strategier, der forener innovation, ansvarlighed og økonomisk vækst i én samlet vision.

ESG som fundament for fremtidens vækst

Den britiske økonom Kate Raworth introducerede med Doughnut Economics en model for økonomi, der opererer inden for både planetens og samfundets grænser. Hun viser, hvordan vi kan skabe vækst, der balancerer mellem vores behov og de ressourcer, vi har til rådighed.

Regenerativ vækst handler ikke om at stoppe udviklingen, men om at sikre, at vi skaber mere værdi, end vi tager. Virksomheder, der arbejder strategisk med ESG, står stærkest i fremtiden, fordi de forstår, hvordan de kan koble økonomisk succes med ansvarlighed og innovation.

Læs også

Som branche har vi ansvar for at tilpasse os forandringen – men også skabe den

Når over halvdelen af verdens BNP afhænger af naturen, er det tydeligt, at vi har brug for en ny tilgang til vækst. ESG er ikke bare et buzzword eller en rapporteringsøvelse. Det er en strategisk proces, der kan hjælpe virksomheder med at navigere i fremtidens udfordringer og skabe langsigtet værdi.

Så spørgsmålet er:

Hvad gør din virksomhed for at beskytte de systemer, den er afhængig af?

Relateret indhold