Som 19-årig fik jeg mit svendebrev og kunne kalde mig maskinarbejder.
Så vil de fleste nok forestille sig, at jeg var stolt og glad. Og selvfølgelig var jeg det. Men inden jeg startede, skammede jeg mig faktisk lidt over, at jeg skulle være maskinarbejder, fordi uddannelsen var så stigmatiseret. De fleste af mine klassekammerater tog på gymnasium eller handelsskole, mens jeg startede på teknisk skole.
I dag bruger jeg min egen baggrund til at tydeliggøre, at vi skal fokusere på stoltheden ved at have en erhvervsfaglig uddannelse. Danmarks faglærte er efterspurgte, og vi har brug for dygtige faglærte for at løse nogle af vores samfunds udfordringer og potentialer relateret til den grønne omstilling.
Regeringen: 2 milliarder årligt til nyt gymnasium for fremtidens faglærte
Regeringen har udnævnt 2025 til erhvervsuddannelsernes år og besluttet at bruge op til 900 millioner kroner årligt til erhvervsuddannelserne frem mod 2030. Dertil kommer en omfattende kvalitetsreform til 2,1 milliarder kroner, som regeringen håber, vil få flere til at vælge de erhvervsrettede videregående uddannelser.
Det er alt sammen virkelig godt, for der er sorte skyer i horisonten.
Vi skal huske de bløde værdier
Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) kommer vi til at mangle 99.000 faglærte på det danske arbejdsmarked, og 176.000 faglærte vil forlade arbejdsmarkedet frem mod 2035. Det svarer til 22,5 % af samtlige faglærte i arbejdsstyrken.
Hvis vi skal lykkes med at imødegå denne enorme samfundsmæssige udfordring, skal der i tillæg til ovenstående indsatser også fokuseres på de bløde værdier. Vi er simpelthen nødt til at tale erhvervsuddannelserne op og tilføre dem et prestigeboost ved blandt andet at give de unge nogle rollemodeller at se op til. For prestige er afgørende for valg af uddannelse, viser flere undersøgelser.
Jeg er stolt af at have en håndværksmæssig uddannelse
Maria Seliger fra Danmarks Evalueringsinstitut har tidligere sagt i Jyllands-Posten: ”Der er nogle udbredte diskurser om, at gymnasiet er for de kloge, mens erhvervsuddannelserne er for de mindre kloge”.
Det er præcis det narrativ, vi har et fælles samfundsansvar om at komme til livs.
Fagforbund: Giv 100.000 kroner skattefrit til nye faglærte
Igennem hele min karriere har jeg oplevet, at min uddannelsesbaggrund har været en stor gevinst. Jeg kan let associere mig med kollegaer på alle niveauer i organisationen og forstå deres virkelighed. Jeg ved, hvordan det opleves i produktionen, når topledelsen beslutter en stor forandring i virksomheden. For jeg har selv været der.
Jeg har en stor del af min identitet i mit ophav. At jeg kommer fra gulvet, betyder meget for mig, og noget jeg fortæller, når jeg præsenterer mig selv. Jeg er stolt af at have en håndværksmæssig uddannelse.
Erhvervsfaglig baggrund kan føre mange veje
Jeg fandt tidligt ud af, at jeg ville bygge på min uddannelse. Derfor valgte jeg tidligt ved siden af mit job at begynde på teknonomuddannelsen, hvor jeg blev skolet i økonomi og ledelse.
Samtidig blev jeg værkfører på det værksted, hvor jeg arbejdede. Jeg var 22 år, og pludselig var jeg ansvarlig for 12-14 svende, hvoraf mange var mig både aldersmæssigt og fagligt overlegne.
Som 25-årig blev jeg forfremmet til teknisk chef, og i en alder af 27 år blev jeg projektindkøbschef for mekaniske komponenter hos Nokia. Siden har jeg haft lederstillinger hos FLSmidth, Vestas og ISS World Service.
2025 bliver erhvervsuddannelsernes år: ”En unik mulighed,” mener ministeren
I mange år gav det mig en del usikkerhed, at jeg ikke havde en universitetsuddannelse. Jeg følte, at jeg skulle gøre mig fortjent til at være, hvor jeg var. Men jeg tror, at jeg glemte det allervigtigste. Nemlig at være mig selv.
Siden maj i år har jeg været adm. direktør i Bravida Danmark, som er en af landets største tekniske service- og installationsvirksomheder, og hvor jeg har det overordnede ansvar for knap 3.000 medarbejdere.
Det er mit håb, at min historie kan inspirere
I Bravida arbejder vi intenst på at imødegå udfordringerne med den manglende tilslutning til erhvervsuddannelserne.
Vi har realiseret vores ambition om, at minimum 10 % af vores ansatte skal være lærlinge. Vi har i dag 300 lærlinge – flest af alle i branchen.
Vores branche rummer temaer, som interesserer de unge – f.eks. avanceret teknologi, energioptimering, miljø og klima. Det er de stærke fortællinger, der skal være med til at bane vejen for, at flere unge vælger den faglærte vej, og det ansvar vil vi gerne være med til at løfte i Bravida.
Vil vende udviklingen: Flere i Region H skal på erhvervsskole
Vi står på tærsklen til erhvervsuddannelsernes år. Hvis vi skal lykkes med at tiltrække endnu flere hertil, kommer det til at kræve et prestigeboost til uddannelserne og rollemodeller.
Derfor, kære regering og Mattias Tesfeye: Jeg stiller mig til rådighed som rollemodel og er klar til at bidrage med indsigter og perspektiver fra mit eget liv sammen med erfaringer fra Bravida Danmark, som beskæftiger flere tusinde dygtige faglærte i Danmark.
Det er mit håb, at min historie kan inspirere en masse unge. Både dem, som er i tvivl om, hvad de skal efter folkeskolen. Dem, som står på tærsklen til at starte på en erhvervsuddannelse eller i det første job: Der er mange veje ind til at få en spændende karriere.