Byggeriet præsterer som landsholdet

EM er over os, og jeg kom derfor til at læse en ny analyse fra min dygtige kollega, Lasse Lundqvist, i det lys. Undskyld på forhånd, men når en analogi er for god, så MÅ jeg bare dele den.

Udviklingen i byggeriets produktivitet minder mig om de danske kampe i gruppe C.

Produktivitetstallene for bygge og anlæg viser, at man grundlæggende ikke har været i stand til at forbedre sig, siden drengene vandt EM i 1992. Tyg lige på den: Nul forbedringer at spore i tallene.

Er det så et problem? For sæt nu at byggeriet klarede sig supergodt i start-90’erne – ligesom landsholdet. Eller formuleret lidt anderledes: En vinderkupon i 1992 må vel også give gevinst i 2024.

Læs også

Kultur i byggeriet: Akkord har en social og kulturel slagside

Problemet er – ligesom for landsholdet – at verden ikke står stille. Holdet i 1992 ville ikke have haft en chance ved denne slutrunde. Gamle Schmeichel var en verdensstjerne, og selvom sønnike (måske) er lige så god, så er han et godt stykke fra verdensstjerne i nutiden. Selv inden for fodbold, hvor man trods alt ikke kan sætte investeringer i f.eks. maskiner i spil, sker der løbende forbedringer. Man prøver nye ting af. Man træner mere professionelt. Og man analyserer på spillere, formationer og expected goals på et helt, helt andet niveau end tidligere.

Vi ser det samme i økonomien, men bare i langt højere grad. Det handler ikke nødvendigvis om at løbe mere og stærkere. Det handler om effektivitet. De markedsmæssige erhverv har øget produktiviteten med 28 % i perioden 1992-2023. Det er kun 0,8 % per år, hvilket bestemt ikke er imponerende.

Der er ikke sket en skid

Men byggeriets produktivitet ligger på samme niveau som i 1992. Der er ikke sket en skid. Man kører billedligt talt rundt i de samme formationer, og mandskabet kan tilsyneladende det samme – individuelt og som teams. Man opnår et uafgjort resultat, når det går højt. Lyder det bekendt?

Heldigvis for byggeriet er man ikke med i en slutrunde. Man bliver stadig sendt på banen, fordi der er et behov inden for både bolig- og erhvervsbyggeriet samt anlæg. Og vi kan faktisk kun forvente endnu dårligere præstationer fremover, fordi renovering kommer til at udgøre end stadig større andel af aktiviteten i bygge og anlæg. Det er nemlig uhyre vanskeligt at systematisere, automatisere og effektivisere renovering. Derfor kan vi også forvente, at byggeriet fortsat kommer til at trække dansk velstandsudvikling ned.

Læs også

Vi skal ikke acceptere, at op til 30 % af byggesummen er spild

Hvis man undrer sig over, at der over de seneste tre årtier er kommet mere fokus på præfabrikerede byggemoduler, så er forklaringen her: Hvis spillerne på banen ikke præsterer, så må man skifte ud. Ingen gider at se på kampe uden fremdrift. Og det er desværre historien om byggeriet, siden vi vandt EM.

Det skal blive bedre, og vi hepper på jer. God kamp derude!

Det gælder selvfølgelig til EM. Men det er langt vigtigere i byggeriet.

Relateret indhold