Byggebeskæftigelse bryder magisk grænse på 160.000

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Danmarks Statistiks kvartalsvise byggebeskæftigelse, det såkaldte ‘kongetal’, leverer varen med en sæsonkorrigeret beskæftigelse på 162.000 personer i 1. kvartal 2016.

Det indebærer en overraskende kraftig sæsonkorrigeret vækst på 4.800 beskæftigede arbejdere, funktionærer og selvstændige i forhold til det foregående kvartal.

I snart tre år i træk har beskæftigelsen bevæget sig opad. Siden foråret 2013, er der kommet cirka 18.500 flere i beskæftigelse. Boligbyggeriet er på vej opad, renoveringsmarkedet lever højt på bedringen i boligmarkedet og i anlægssektoren fylder metro, jernbane, superhospitaler mv. godt i ordrebøgerne. Og for første gang i syv år bryder byggebeskæftigelsen den magiske grænse på 160.000 beskæftigede, som vi betragter som normalsituationen eller langsigtsligevægten, om man vil.

Fastholder ansatte

En logisk følge af den fortsatte stigning i byggeriets beskæftigelse er adgangen til fortsat at få kvalificeret arbejdskraft inden for en række specielle jobfunktioner og geografiske områder.

Udfordringerne kan være mismatch i uddannelserne og adgang til kvalificeret arbejdskraft. Men det er i bund og grund en mere positiv udfordring at forholde sig til end manglende aktivitet, og vi ser da også allerede nu, at byggeriets virksomheder holder mest muligt på den eksisterende arbejdskraft for at imødegå fremtidige rekrutteringsudfordringer. Det medvirker til at booste byggebeskæftigelsen.

Mest i nybyggeriet

Zoomer man ind på byggeriets underbrancher, fremgår det af Danmarks Statistiks tal, at der har været fremgang i beskæftigelsen inden for alle segmenter.

I løbet af det seneste år er beskæftigelsen steget med 3.900 inden for nybyggeri, 3.600 flere beskæftigede med reparation og vedligeholdelse, mens anlægsområdet har fået tilført 1.100 par nye hænder.

Procentvis har der været størst vækst i beskæftigelsen inden for nybyggeri i løbet af det seneste år. Det stemmer fint overens med Dansk Byggeris prognose, som peger på fremgang i boligbyggeriet fra ca. 11.500 ved seneste bund i 2013 til ca. 16.000 påbegyndte boliger i 2017.

Relateret indhold