Virksomheder, svarende til 31 procent af beskæftigelsen, vurderer, at deres største produktionsbegrænsning er mangel på arbejdskraft. Men samtidig melder ca. en syvendedel om, at de ikke er inviteret med til festen og vurderer, at mangel på opgaver stadig dominerer deres hverdag.
Siden 2013 har bygge- og anlægsbranchen oplevet fremgang, fordi danskerne ikke længere er så nervøse ved fremtiden, og det giver blandt andet vækst i boligbyggeriet, som man især får gavn af i byområderne i Danmark. Det betyder naturligvis, at virksomhederne i de områder får flere opgaver ind og derfor har brug for flere hænder til at få arbejdet gjort, men der er altså på ingen måde tale om overophedning. Det er en helt naturlig udvikling efter en lang tørkeperiode.
En undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at seks procent af landets virksomheder i første halvår af 2017 havde svært ved at rekruttere nye medarbejdere. Det medfører, at virksomhederne forsøger at holde på de ældste medarbejdere lidt længere, inden de går på pension, eller supplerer med udenlandsk arbejdskraft.
Vi skal dog ikke være blinde for, at det er vigtigt, at vi allerede i dag ser fremad og arbejder for, at flere har lyst til at blive faglærte. På et tidspunkt går de ældste medarbejdere jo på pension, og der skal vi gerne have nogle unge nyuddannede klar til at tage over. I 2027 forventes det, at der bliver brug for 17.000 flere byggefagligt uddannede, end hvad der er til stede, hvis udviklingen fortsætter uforandret. De unge skal tiltrækkes via praksisnær undervisning i folkeskolen og god vejledning, mens det mere modne publikum skal hjælpes på vej af trepartsforhandlingerne om Voksen- og Efteruddannelse samt efterårets skattereform, så vi får en større og mere opkvalificeret arbejdsstyrke.