Netop nu er boligindgrebet blevet vedtaget i Folketinget. Hos EjendomDanmark kan vi kun tilslutte os ambitionen om at bevare vores mangfoldige byer, men dagens indgreb er i vores optik ikke den rette vej at gå. For os er der ikke et modsætningsforhold mellem boliger til alle og tidssvarende boliger i de større byer. Jeg håber, at politikerne er med på at justere lovgivningen, når udfordringerne viser sig på måder, der ikke var tilsigtet.
En af udfordringerne er, at indgrebet er tænkt til at ramme få multinationale virksomheder – men i virkelighedens verden vil den ramme bredt i både provinsen og storbyerne. Ligesom det vil påvirke både pensionskasser og små, familieejede virksomheder. Samtidig ventes lovændringerne at give en større administrativ byrde.
Der kommer ikke flere billige boliger af indgrebet, men der kommer helt sikkert færre renoveringer – også af de klimavenlige. Samtidig vokser København, og der er en grundlæggende mangel på hjem til de nye byboere. Det løses bedst ved flere boliger – ikke ved at der skabes mere administration af de eksisterende.
Krisens betydning
At Danmark lige nu befinder sig i en krise med tab af tusinder af arbejdspladser, kunne også have haft betydning for den endelige udformning af boligindgrebet. Vi har brug for at skabe arbejdspladser, og der er renoveringen af vores ejendomme væsentlig. Derfor er det ærgerligt, at boligindgrebet både rammer muligheden for at gennemføre klimarenoveringer og generelle moderniseringer.
Ejendomsejere og -administratorer drives af en lyst til at skabe gode og tidssvarende boliger. Derfor er det ærgerligt, at der er blevet forsøgt malet et så dystert billede, hvor enkelthistorier blev blæst op som normen. Mange tusinde medarbejdere går hver dag på arbejde for at sikre gode rammer for os alle.