AMU er uddannelser, som giver medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen uddannelse inden for blandt andet sikkerhed og certifikater, og så giver uddannelsesforløb på omkring seks uger, som fx kloakrørlæggeruddannelsen, ufaglærte muligheder for at træde direkte ind på arbejdsmarkedet og udfylde en vigtig jobfunktion. Det viser en analyse fra Dansk Byggeri.
Vi kan se, at de ufaglærte bruger AMU-kurserne til at få grundlæggende arbejdsmarkedskompetencer. På den måde kan de komme ind på arbejdsmarkedet i bygge- og anlægsbranchen, som ellers ville være lukket for dem.
Snart går trepartsforhandlingerne om Danmarks voksen- og efteruddannelsessystem i gang. Og her er det Dansk Byggeris anbefaling, at der også fremover vil være kurser, der sikrer de ufaglærtes adgang til arbejdsmarkedet.
Afhængige af kurser
Det er rigtig vigtigt, at de ufaglærte ikke bliver glemt i trepartsforhandlingerne. De, der har fået mindst uddannelse, har brug for en kort og konkret uddannelsesmulighed, og det får de i dag med AMU.
Vi skal have endnu mere fokus på, hvordan vi får opkvalificeret de ufaglærte, så de kan komme ind på arbejdsmarkedet. Mange ufaglærte unge starter deres vej i beskæftigelse i fx stillads- og kloakbranchen, og der er de afhængige af adgang til kurser, der giver dem grunduddannelse og muligheder for job.