Der står et stort kryds i kalenderen ved datoen 18. november i år. På den dag er der nemlig valg til vores kommuner og regioner. Kuben Management vil gerne frem mod valgdagen sætte fokus på de almene boligers betydning for udviklingen af vores byer og landdistrikter.
Centralt står, hvordan renovering af eksisterende almene boliger og opførelse af nye almene boliger kan bruges som et strategisk værktøj til at udvikle nye bymiljøer, løfte sundhedstilbuddene i de almene boligområder samt styrke og fremme den kollektive trafik og den grønne omstilling.
Men vi kan ikke løfte opgaven selv – langt fra. Derfor rækker vi nu hånden ud til lokalpolitikere, vælgerforeninger, eksperter fra kommunerne og KL. I et tæt samarbejde vil vi gerne udvikle ideer til, hvordan kommunerne sammen med de almene boligorganisationer kan understøtte en positiv udvikling i hele Danmark.

Alle må bidrage, hvis udbuddet skal op
Helt konkret forestiller vi os en række dialogmøder i de kommuner, som er interesserede i projektet. Som udgangspunkt peger vi på fem temaer, som efter vores mening bør indgå i debatterne lokalt, men vi er åbne overfor andre.
Temaerne er:
Den almene bolig som by-strategisk værktøj
Vi danskere bliver ældre og ældre. Det er godt, men det udfordrer vores mindre byer og landsbyer og stiller krav til kommunerne om at tilpasse deres boligudbud.
Vi ser de almene boliger som en igangsætter af en rotation på boligmarkedet ved at sætte gang i flyttekæder gennem nye attraktive boligtilbud til f.eks. ældre borgere, som kan få adgang til en ældreegnet mindre bolig i byen.
Almene boliger kan også være løftestangen til at sætte gang i en byomdannelse inden for byernes nuværende infrastruktur. Ofte er det udfordrende at ændre en bymidte, der består af flere matrikler og mange interessenter, og her er det helt nødvendigt, at kommunerne er en aktiv spiller i udviklingsfasen.
Transformation af tomme by-midter og byområder uden funktion
I alt for mange af vores byer ser bymidten træt og tom ud. Vi vil derfor sætte fokus på, hvordan det almene byggeri gennem omdannelse af trætte og opbrugte bygninger – eller ved hjælp af fortætningsbyggeri – kan være med til at løfte gamle bykerner og puste nyt liv med flere beboere og friske funktioner ind i byernes midte.

Vil alle virksomheder i byggeriet overhovedet kunne overleve om 10 år?
Med udgangspunkt i nogle konkrete cases fra vores arbejde vil vi undersøge, hvordan alment byggeri kan forny de trætte byområder og understøtte en udvikling i områder, hvor de private aktører tøver med at investere.
Vi tror på, at ved hjælp af gennemtænkt alment byggeri er det muligt for kommunerne at gå forrest og udvise strategisk byledelse.
Nærhed i sundhed
Sundhedsreformen, som blev vedtaget i slutningen af 2024, har gjort debatten om lokale sundhedstilbud brandvarm. Reformen sætter fokus på de almene boligorganisationer som en naturlig samarbejdspartner for kommunerne i deres arbejde med forebyggelse og fremme af lokal sundhed.
En bred forligskreds i Folketinget afsatte sidste år over 800 millioner kroner til indsats overfor udsatte borgere. Heraf blev 47 mio. kroner øremærket til indsatser, der skal bekæmpe ulighed i sundhed i de almene boligområder. KL og BL har derudover udarbejdet et spændende fælles boligpolitisk udspil, der skal styrke det borgernære sundhedsvæsen.

Det er ikke acceptabelt, og det er at svigte byggearbejderne
Vi skal derfor benytte os af, at der er et positivt fokus på at samtænke almene boliger med sundhedsindsatsen. Derfor foreslår vi dialogmøder om de udfordringer og potentialer, kommuner og boligorganisationer ser, når lokale sundhedstilbud skal gøres til virkelighed i de almene boligområder.
Fremtidens boliger for ældre skal udvikles
Danmarks Statistik har for længst slået udfordringen fast: Om 25 år vil der være ca. 300.000 flere danskere over 66 år. Derfor er det nu, vi skal sætte fokus på byggeri til borgere i den tredje alder.
En årelang udfordring for kommunerne er stor tomgang i utidssvarende ældreboliger. Derfor bør vi drøfte, hvordan vi løser dette problem, som også er en økonomisk byrde for mange kommuner.
Vi bør også rette vores fokus på, hvordan byggeriet af ældreboliger kan målrettes bedre i fremtiden, og på, hvordan vi sikrer, at pleje- og ældreboliger kan tilpasses fremtidens behov.
Turbo på den grønne omstilling
Målet om klimaneutralitet i 2045 stiller store krav til, hvordan vi bygger og renoverer. Klimakravene er skærpet i Bygningsreglementet, som træder i kraft til sommer, og det får stor indflydelse på, hvordan og med hvilke materialer vi kommer til at renovere og bygge.
Den almene sektor er landets største igangsætter af både nybyggeri og renoveringsarbejder og kan vise nye veje indenfor fremtidens byggeri. Kommunernes ansvar i den grønne omstilling kommer ikke kun til at dreje sig om egne byggerier af skoler og institutioner og den daglige drift af udearealerne, men også om de almene byggeopgaver, som kommunerne bevilger igangsat.

Hvad er Facilities Management og hvorfor skal du vide det?
Den almene sektor kan derfor helt naturligt blive en ledende aktør i den grønne omstilling. Ved at arbejde systematisk med bytransformation indenfor de eksisterende bygrænser kan vi begrænse byggeriet i det åbne land og i stedet genbruge den eksisterende bystruktur. På den måde kan vi friholde plads til vild natur.
Sammen med kommunerne, KL og alle lokale interessenter over hele landet deltager vi gerne i en dialog om, hvordan vi bedst muligt håndterer de udfordringer og muligheder, som den almene boligsektor står overfor.