2019 begynder godt for praktikpladsantallet

Uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening Jannik Bay.
Uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening Jannik Bay.

Fremgangen fortsætter. Så kort kan de nyeste praktikpladstal opsummeres.

Januar-tallene viser, at der er indgået 3.429 nye praktikaftaler i januar 2019. Det er en stigning på 336 i forhold til basisåret 2016.

Dermed fortsætter de gode takter fra 2018, hvor virksomhederne oprettede hele 2.800 ekstra praktikaftaler sammenlignet med 2016. Det er en overperformance på 700 i forhold til trepartsaftalens målsætning om, at der skulle etableres 2.100 nye praktikpladser i 2018.

Det er meget positivt, at virksomhedernes store indsats i 2018 er fortsat ind i 2019. Som led i trepartsaftalen fra 2016 aftalte vi, at der skal oprettes 8.000-10.000 ekstra praktikpladser i 2025. De nye tal viser, at vi fortsat er på rette vej.

Det er en grundlæggende styrke i erhvervsuddannelserne, at eleven kombinerer læring på skolen med læring i praktik på en virksomhed. I dag kommer 97 pct. af eleverne i praktik i en virksomhed i løbet af deres uddannelse, og flere virksomheder har svært ved at finde elever nok.

Selvom både tallene fra 2018 og for januar 2019 alle peger i den rigtige retning, er der dog stadig lang vej endnu, før målet er nået. Der er fortsat brug for hårdt arbejde og engagement fra virksomhederne og de offentlige arbejdsgivere, så antallet af praktikpladser kan øges yderligere.

Derfor glæder jeg mig også til i morgen, hvor de nye søgetal til erhvervsuddannelserne offentliggøres. Jeg håber meget, at der er en stigning i antallet af unge, der har søgt en erhvervsuddannelse. For der er brug for dem, og en erhvervsuddannelse er vejen til spændende job, god løn, gode muligheder for at blive selvstændig eller læse videre, hvis du ønsker det, siger uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening Jannik Bay .

Det er fortsat de private virksomheder, der står for langt hovedparten af fremgangen i praktikaftaler. Den private sektor har i perioden oprettet 3.190 nye aftaler, mens den offentlige sektor har indgået 236.

Relateret indhold