I 2022 var det tre genskabte middelaldergader i Varde, der løb med Brolæggerprisen, mens det året før var en én kilometer lang nytænkende brolægning i Kongensgade i Esbjerg, der vandt.
I år skal vinderen af Brolæggerprisen 2023 findes mellem tre projekter i hhv. Rudkøbing, Stege og Vejle, der skal dyste om den ærefulde pris, som Brolæggerlauget i DI Byggeri har uddelt siden 1986.
Brolæggerlaugets priskomité vil senere på året udpege den endelige prisvinder. Ved bedømmelsen lægges der lige megen vægt på kreativitet, valg af materialer og den håndværksmæssige kvalitet. Yderligere tæller det også, at bygherren eller de projekterende teknikere har formået at føre kvalificeret tilsyn med arbejdets udførelse og sikret, at større fejl ikke fremtræder i det færdige resultat.
Ramsherred på Langeland
I Rudkøbing er Langelands Kommune nomineret på baggrund af 2.200 kvadratmeter smukke og varierende belægningsarbejder på byvejen Ramsherred. I tre etaper fra 2021 til 2023 er belægningerne forvandlet, så vejen med de bevaringsværdige bygninger nu genspejler områdets historiske og hyggelige atmosfære.
Bemærkelsesværdigt er det også, at 90 % af belægningsmaterialerne er genbrugte sten. Dermed viser kommunen vejen for en bæredygtig udvikling, hvor man har formået at skabe noget smukt, samtidig med at der tages hensyn til miljøet.
Belægningsarbejdet er udført af laugsfirmaet Brdr. Hansen Sallingelunde fra Ringe og brolæggermester Michael Haugaard.
Mølleporten i Stege
I Stege har Vordingborg Kommune gennemført en vellykket restaurering af Mølleporten og den omkringliggende belægning, som nu indrammer byporten på flotteste vis.
Mølleporten er en af landets bedst bevarede byporte fra middelalderen, og kommunen har sørget for, at de 1.200 kvadratmeter omkringliggende belægninger også er blevet fornyet, så byporten i dag fremstår i en æstetisk helhed, som fremhæver byens vigtige kulturarv.
Brolæggermester Bjørn Nordstrøm fra det udførende entreprenørfirma Dansk Kvalitets Brolægning forklarer, at selve vejen forbi porten er sat med chaussésten i et bueforbandt, og den kombinerede cykel- og gangsti med tracé igennem porten er sat i gamle, nordiske brosten i varierende størrelser.
Kirken i Skibet ved Vejle
Menighedsrådet i Skibet Sogn er med et modigt og veludført belægningsprojekt nomineret til prisen, idet de nye belægninger sikrer god tilgængelighed for sognets kirkegængere.
Landskabsarkitekt Mette Fauerskov fra Møller & Fauerskov Landskabsarkitekter i Aarhus forklarer, at menighedsrådet med en omlægning af belægningen har tilføjet og genbrugt et større antal 70-80 år gamle gravsten som markante, tværgående bordursten, som danner en jævn og gangvenlig sti.
Gravstenene, der ligesom brostenene er af blandede nordiske granitter, er sat med den oprindelige håndstokhuggede bagside opad, så det danner et stabilt og skridsikkert underlag for kirkegængerne.
Mette Fauerskov har i mange år arbejdet med kirkegårdsbelægninger og fortæller, at:
– Det er bemærkelsesværdigt, at menighedsrådet vedholdende og med stort engagement har insisteret på materialegenbrug og har turdet træffe de rigtige beslutninger, der resulterer i en meget langsigtet merværdi.