Tømrerprisen 2017 blev i aftes tildelt Danmarks Tekniske Universitet sammen med arkitektteamet Rørbæk og Møller Arkitekter / Christensen & Co. Arkitekter for det nyopførte Biosfæren på universitetet.
Biosfæren er et 13 meter højt atrium, hvor ovenlysvinduerne lader lyset falde ind i gavmilde mængder. Biosfæren skal danne ramme som et socialt mødested og faglige udvekslinger mellem 800 forskere, studerende, samarbejdspartnere og gæster.
Rummet er domineret af 5000 meter ege/birk stave, der i et sindrigt udmålt system så egelamellerne følger hjørner, vinduespartier, døre og lofter. Det åbne, lyse atrium skal skabe visuel kontakt imellem forskere og medarbejdere fra etage til etage og understøtter visionen om åbenhed og videndeling på tværs af faglighederne.
Det er et klart mål hos bygherren DTU, at Biosfæren, Bygning 202, skal være hjertet i det nye bygningskompleks, der med de renoverede eksisterende bygninger ved siden af Biosfæren er på godt 50.000 kvm. Det har også været et fokusområde for DTU, at byggeriet løbende er blevet evalueret på de sociale, økonomiske og miljømæssige parametre for bæredygtighed.
– Endvidere har arkitekterne med bygningen formået at bibeholde det grundlæggende ortogonale arkitektoniske DNA, som er gennemgående for hele DTU bygningskomplekset. Lige linier, der står vinkelret på hinanden, det er en ingeniørs logiske byplanlægning i firkanter og vinkelrette linier, skriver Københavns Tømmerlaug i begrundelsen og fortsætter:
– Arkitekturen understøtter på fornem vis Biosfæren som dette ønskede centrum og skaber et aktivt rum, der givet vil understøtte synergien imellem de tre institutter og skabe netværk på tværs. Det er en utraditionel og kreativ måde at bruge træ på, så et nøgent og hårdt rum forvandles til et rum hvor akustik, design, lyse farvetoner i træet og formerne i de enkelte lameller og disses spil med hinanden smelter sammen til et helt nyt udtryk.