Teknisk serviceleder Erik Warming har mere end 16 års erfaring med fermacell som vægmateriale på hans daglige arbejdsplads, Vestermarkskolen i Odder.
Erik Warming, der selv bruger den mundrette betegnelse pedel, når han skal beskrive sit arbejde, har været ansat lige siden skolens start i 2000. Og både i den oprindelige bygning og i en tilbygning fra 2010 er de indvendige vægge opført som lette konstruktioner med fibergipsplader fra fermacell.
Ikke mindst fermacells skruefasthed er populær hos Erik Warming, for selv om meget af det faste inventar har blivende pladser, kommer han ikke uden om en del monterings- og afmonteringsopgaver på skolen med 400 elever fordelt fra 0. til 6. klasse.
– Det er en stor lettelse, at jeg ikke skal have fat i en borehammer eller bruge plugs, hver gang der skal hænges noget op. Med blot en enkelt skrue direkte i fermacell pladen har man allerede en fantastisk styrke. Til særligt krævende formål bruger jeg en lidt kraftigere skrue med en grovere stigning, der bider virkelig seriøst fat i pladen, fortæller Erik Warming.
Han nøjes dog helst med en almindelig skrue på tre-fire millimeter direkte i væggen uden plugs eller andre forstærkninger.
– Det kan ikke undgås, at der skal flyttes rundt på tingene en gang imellem, så jeg bruger ikke større skruer end højst nødvendigt. På den måde kan jeg ofte blot skrue skruen ud igen, banke den lille bule, der opstår, ned og spartle let. Så er væggen fin igen. Hvis bulen omkring hullet er for stor, skærer jeg den væk og spartler ud, forklarer Erik Warming.
Holder til hård hverdag
Han glæder sig også over, at selv væggene i meget trafikerede arealer som gange og fællesarealer holder til den hårde hverdag med masser af aktive brugere.
– Jeg kan ikke mindes, at vi nogensinde har oplevet brud eller huller i en væg. I gangene, hvor der er meget trafik og transport, kan der komme småridser i overfladen, men det er alt, siger Erik Warming.
På Vestermarkskolen har høje krav til lyddæmpning mellem klasseværelser betydet, at de indvendige skillevægge er opbygget med to lag fermacell fibergipsplader. Men ifølge Hans Kjøller, der er salgskonsulent hos fermacell, kræves der blot et enkelt pladelag for at opnå en høj skrue- og slagfasthed, når der bygges med fermacell.
– Det er fermacells ensartede struktur hele vejen igennem, der giver den høje slag- og skruefasthed sammenlignet med traditionelle kartongipsplader. Det betyder, at man som bruger får det, vi kalder ‘en rigtig væg’. Det vil sige, en væg der kan holde til almindelig dagligt slid og knubs uden at gå i stykker, forklarer Hans Kjøller.
Styrke afgør pladevalg
Det er da også styrken, der er det primære argument for, at institutioner eller virksomheder i stigende grad foretrækker fermacell, når de har brug for at tilpasse indretningen af deres lokaler med lette skillevægge
– Der kan være mange gode argumenter for at bygge lette skillevægge. For eksempel hvis man bor i lejede lokaler eller har en forventning om, at ens pladsbehov kan ændre sig i fremtiden. Problemet har været, at løsninger baseret på traditionelle kartongipsplader ikke er tilstrækkeligt holdbare til institutions- eller erhvervsmiljøer med mange brugere. Det betyder høje løbende omkostninger til udbedring af skader, og det vil brugerne selvsagt gerne undgå, siger Hans Kjøller.
Høj modstandskraft mod slag og stød samt skruefasthed og god støjdæmpning er centrale egenskaber i fermacell, som i modsætning til traditionelle kartongipsplader har ensartet kvalitet i hele pladens tykkelse. Det betyder, at fermacell fibergipsplader er konstrueret til at holde lige så længe som den bygning, de indgår i. For nylig valgte fermacell at indføre 20 års brudgaranti på sine produkter.