Ifølge Undervisningsministeriet har 19,4 procent af eleverne i 9. og 10. klasse valgt at tage en erhvervsuddannelse som førsteprioritet.
Det er en stigning på knap en procent siden sidste år, hvor samme tal var 18,5 procent. Til gengæld er søgningen til de gymnasiale uddannelser faldet – også med knap en procent.
Det er især indenfor teknologi, byggeri og transport, at de unge søger uddannelser. 6.635 elever ud af de 12.895, der gik efter en erhvervsuddannelse, har valgt dette felt.
Tal vækker glæde
Tallene vækker glæde blandt flere af de organisationer, der er beskæftigede indenfor byggeriet. Blandt andet hos uddannelse- og integrationschef, Jannik Bay, ved Dansk Arbejdsgiverforening.
– Det er rigtig godt nyt, at vi nu ser en mærkbar stigning i søgningen til erhvervsskolerne. Søgningen er faldet over de seneste mange år, så det har været tiltrængt med et spring i den rigtige retning, siger Jannik Bay i en pressemeddelelse.
Også brancheorganisationen Tekniq vækker tallene glæde.
– Det er en positiv udvikling og resultatet af flere års intensiv indsats for at styrke erhvervsskolernes image og tiltrækningskraft. Og det er især positivt, at mange unge vælger de tekniske erhvervsuddannelser, hvor vi har så stort behov for flere dygtige faglærte, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Installationsbranchen, som repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.
Fortsat brug for initiativer
Det er et skridt i den rigtige retning, men der er stadigvæk brug for flere initiativer, hvis hvis erhvervsskolerne skal have det nødvendige løft. Sådan lyder det fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasiers direktør, Lars Kunov.
– Vi glæder os naturligvis over, at der er en lille samlet fremgang. Landstallet understreger, at vi fortsat har brug for en massiv indsats i folkeskolen, hvis vi skal nå de politiske mål og få flere interesserede i erhvervsuddannelserne, siger Lars Kunov i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Vi store forventninger til den udskolingspakke, politikerne på Christiansborg er på vej med, og vi håber, at der bliver tale om en ambitiøs plan, som forpligter alle parter lokalt til at gøre en indsats, siger Lars Kunov.
Også DA håber på flere tiltag.
– Arbejdsmarkedets parter har allerede taget ansvar med en trepartsaftale, der vil sikre flere praktikpladser på virksomhederne. Men der er også behov en bedre indsats i udskolingen og en omlægning af 10. klasse. I det lys kan jeg kun bakke op om dagens udspil fra Venstre om at lægge 10. klasse ud på erhvervsskolerne, siger Jannik Bay.