Socialøkonomisk værksted kåres: Flere udsatte unge kommer i beskæftigelse

Virksomheden Råt&Godt har netop vundet 25.000 kr. gennem STROXX kampagnen "Kloge hænder gør forskellen". Midlerne skal bruges til at udbygge værkstedet med en større smedeafdeling. Det giver samtidig plads til, at endnu flere unge på kanten kan komme i beskæftigelsestilbud.
Midlerne fra værktøjsproducenten STROXX skal bruges til at udbygge værkstedet med en større smedeafdeling, hvor flere kan prøve kræfter med smedefaget. Pressefoto.
Midlerne fra værktøjsproducenten STROXX skal bruges til at udbygge værkstedet med en større smedeafdeling, hvor flere kan prøve kræfter med smedefaget. Pressefoto.

I en 120 år gammel tog-remisse for enden af Hjulmagervej i hjertet af Aalborg ligger virksomheden Råt&Godt, der driver et socialøkonomiske værksted. Her hjælper de udsatte unge med udfordringer videre i systemet gennem et tæt samarbejde med jobcentret i Aalborg Kommune.

– De skærpede adgangskrav til ungdomsuddannelserne gør, at en helt masse unge bliver tabt imellem stolene. Flere af dem mangler den rigtige støtte og hjælp i livet til at komme ud af deres udfordringer og i gang med beskæftigelse. Samtidig er der en stigende efterspørgsel på håndværkere i Danmark, fortæller stifter og leder af Råt&Godt, Christian Helweg, og fortsætter:

– Vi ønsker at motivere, styrke og ruste de unge til at komme i job eller uddannelse. Gennem et beskæftigelsestilbud hos os lærer de både de helt grundlæggende ting, der skal til for at passe et arbejde eller en uddannelse, og de prøver kræfter med at arbejde med håndværk på værkstedet.

Bæredygtighed er altafgørende

Hos Råt&Godt har bæredygtighed stor betydning. Alle produkter og projekter bygges derfor udelukkende med genbrugsmaterialer til både private kunder, institutioner og virksomheder:

– Bæredygtighed er altafgørende for os og en del af vores DNA, da vi er en socialøkonomisk kreativ virksomhed, som udelukkende bygger med genbrugs- byggematerialer. Vi har en 1200 kvadratmeters materialebank med genbrugsbyggematerialer, som vi for eksempel bruger til at bygge bæredygtige møbler og større specialopgaver og projekter, siger Christian Helweg.

Udvidelse af smedeafdeling

Da Råt&Godt startede op som et mindre træværksted i 2015, fokuserede de primært på mindre tømreropgaver. Sidenhen er virksomheden dog vokset markant og ønsker nu at udvide værkstedet med en større smedeafdeling. Og lige netop det giver præmien på de 25.000 kr. fra STROXX kampagnen mulighed for:

– Vi er meget glade og taknemmelige for, at vi har vundet kampagnen. Vi er vant til at arbejde i en lille smedeafdeling, som varetages af en ansat og en af de unge, vi har i beskæftigelsestilbud. Midlerne fra STROXX giver os mulighed for at udvide og etablere et større smedeværksted med et godt arbejdsmiljø. Det giver samtidig plads til, at vi kan tage endnu flere udsatte unge i tilbud på værkstedet, som får mulighed for at prøve kræfter med smedefaget, siger Christian Helweg.

P.t. har 15 ansatte ansvar for ca. 20 unge, der er i beskæftigelsestilbud hos Råt&Godt.

– Med et større og mere effektivt smedeværksted kan vi samtidig videreudvikle på produkter i høj kvalitet til kunder og følge med i den store efterspørgsel på bæredygtige produkter, fortæller han videre.

Gør en forskel for lokalområdet

Råt&Godt taler ifølge kampagnekoordinator for STROXX kampagnen, Thomas Teglbjærg, netop ind i kampagnens formål om at gøre en stor forskel for lokalsamfundet:

– Vi havde et ønske om at hylde og støtte en håndværker, der har noget på hjerte, og som bidrager positivt med et byggeprojekt i lokalområdet. Det lever Råt&Godt i den grad op til. Gennem deres samarbejde med Aalborg Kommune hjælper de en særligt udvalgt gruppe i lokalområdet videre i beskæftigelse, samtidig med at de får flere unge ind i håndværkerfaget, siger han.

Bæredygtighedselementerne er også blevet vægtet positivt fra dommerpanelet i STROXX kampagnen.

– Det er en stor styrke, at bæredygtighed er en så essentiel del af Råt&Godt’s projekt. Med midlerne fra STROXX kan de nu skabe nye, større rammer for udsatte unge i lokalområdet, som kan bruge deres hænder til at skabe bæredygtige materialer og forbedre deres egen livssituation, siger administrerende direktør i Carl Ras, Gorm Rasmussen.

Relateret indhold