Social klausul hjalp Sirus Ghaderi i job

Skanderborg Kommune arbejder offensivt med sociale klausuler, som kan hjælpe borgere ind på arbejdsmarkedet. Sirus Ghaderi fra Iran blev tilknyttet byggeriet af et nyt plejecenter, og det førte til et 12-tal ved danskprøven og en fremtid som faglært VVS'er.
Jens O. Mogensen, indehaver af Silkeborg VVS-teknik, er glad for at have Sirus Ghaderi i lære i firmaet. Pressefoto.
Jens O. Mogensen, indehaver af Silkeborg VVS-teknik, er glad for at have Sirus Ghaderi i lære i firmaet. Pressefoto.

Da Skanderborg Kommune udbød byggeriet af plejecentret Fællesskabets Hus i Ry i 2018, var der en klausul i udbudsmaterialet: Giv en lokal IGU-elev mulighed for at hjælpe til på byggepladsen.

IGU står for Integrationsgrunduddannelse og humlen er, at en IGU-elev går på en erhvervsskole, samtidig med at han eller hun har praktisk arbejde hos en virksomhed.

CC Contractor vandt udbuddet og skulle derfor også overholde den sociale klausul.

– Vi havde aldrig før prøvet at have en så eksplicit social klausul eller have en IGU-elev, så vi var i tvivl om, hvordan vi skulle gribe det an. Heldigvis fandt vi frem til Sirus i samarbejde med kommunen, og det endte med at blive en rigtig god oplevelse for alle parter, siger Morten Bøtcher, projektleder i CC Contractor.

Mange erfaringer på byggepladsen

Sirus Ghaderi kom til Danmark i 2016 som flygtning fra Iran. Efter et år i et asylcenter kom han til Skanderborg Kommune. Han blev tilknyttet byggeriet af Fællesskabets Hus i august 2018 og har siden prøvet kræfter med bl.a. beton-, tømrer- og VVS-arbejde.

Sirus fik praktisk erfaring med mange opgaver under arbejdet på Fællesskabets Hus, og håndværkerne lagde hurtigt mærke til hans evner. Pressefoto.
Sirus fik praktisk erfaring med mange opgaver under arbejdet på Fællesskabets Hus, og håndværkerne lagde hurtigt mærke til hans evner. Pressefoto.

– Det var godt for mig at gå på byggepladsen, for jeg havde ikke været så længe i Danmark og var ikke så god til dansk. Jeg har lært meget dansk og fået lov til at arbejde med en masse forskellige ting, siger Sirus Ghaderi.

Socialt ansvar gav pote

Sirus gjorde hurtigt indtryk på byggepladsen. Så meget, at han i 2019 blev tilbudt ikke mindre end tre lærepladser hos de forskellige håndværkervirksomheder på pladsen – som henholdsvis jord- og betonarbejder, som murer og som VVS’er.

Sirus valgte VVS-retningen og begyndte i juni 2019 i lære hos Silkeborg VVS-teknik.

– Det er godt gået at få tilbudt hele tre lærepladser. Sirus er en glad ung mand, som har både hovedet og hænderne skruet rigtigt på. Og så er han ihærdig – faktisk måtte vi sende ham hjem en dag, fordi han var syg. Jeg er glad for, at vi lærte ham at kende og kunne sende ham godt videre, siger Morten Bøtcher.

Vi havde aldrig prøvet at have en IGU-elev før, men heldigvis endte det som en god oplevelse, siger Morten Bøtcher, projektleder i CC Contractor, foran Fællesskabets Hus. Pressefoto.
Vi havde aldrig prøvet at have en IGU-elev før, men heldigvis endte det som en god oplevelse, siger Morten Bøtcher, projektleder i CC Contractor, foran Fællesskabets Hus. Pressefoto.

Sociale klausuler er god investering

Sirus Ghaderi er langt fra den eneste, som er kommet i job via en social klausul. Skanderborg Kommune har i en årrække benyttet sociale klausuler offensivt som et redskab til at hjælpe borgere væk fra passiv forsørgelse.

– Vi laver en målrettet klausul til det specifikke byggeri med en specifik borgergruppe for øje, f.eks. flygtninge, kontanthjælpsmodtagere eller fleksjobbere. Fælles for dem er, at de har brug for en håndsrækning til at komme ind på arbejdsmarkedet. Det er krævende at få klausulen afstemt hos alle interessenter og sikre tæt opfølgning. Vi betaler også lidt mere for udbuddet, men de målrettede sociale klausuler er en rigtig god investering på den lange bane, siger Anja Nørby Sørensen, Jobcenterchef i Skanderborg Kommune.

Erfaringerne med de offensive sociale klausuler er så gode, at Skanderborg Kommune generelt afstår fra at bruge standardkontrakter.

– Standardklausuler er langt mindre forpligtende og derfor ikke særligt effektive. Hos os kommer omkring 75 procent af de borgere, der er tilknyttet en social klausul, direkte videre i uddannelse eller job – ikke mindst fordi virksomhederne tager opgaven og det sociale alvorligt. Bevidst brug af sociale klausuler er en god og stabil vej til arbejdsmarkedet, fordi de pågældende borgere får praktisk erfaring med mange opgaver og indgår i et arbejdsfællesskab, siger Anja Nørby Sørensen.

Fællesskabets Hus står færdigbygget i november 2019, og CC Contractor har fundet en anden IGU-elev til det resterende arbejde.

Det er godt gået at få tilbudt hele tre lærepladser. Sirus er en glad ung mand, som har både hovedet og hænderne skruet rigtigt på.

Relateret indhold