Skrappere krav til tæthed kræver nye løsninger

Skærpede krav til tætningsplaner kan føre til dårligere arbejdsstillinger, langsommere arbejdsgange og dermed øget arbejdstid, når landets håndværkere sætter dampspærre op i krogene
En ny flydende dampspærreløsning giver bedre arbejdsstillinger og gør det lettere at opnå komplet tæthed ved selv svære bygge- og renoveringsprojekter.
En ny flydende dampspærreløsning giver bedre arbejdsstillinger og gør det lettere at opnå komplet tæthed ved selv svære bygge- og renoveringsprojekter.

En lav, kold eller varm skunk, et snævert hjørne, en murkrone, spær eller højt til loftet. En bygnings særegne udformning kan betyde, at det er umuligt og tidskrævende at gøre den lufttæt med traditionelle dampspærrefolier og tape, så løsningen opfylder gældende lovkrav, samt at håndværkeren skal strække eller vride sig langt over, hvad der er arbejdsmæssigt forsvarligt.

– Det er alment kendt i branchen, at det rent teknisk og håndværksmæssigt kan være svært at opnå et helt tæt tæthedsplan i et projekt, hvis der er mange detaljer og svært tilgængelige elementer. Særligt i ældre byggerier, hvor det aldrig har været tiltænkt, at bygningen skulle indeholde dampspærre. Sådanne projekter fører som regel til uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, siger Bjarne Pedersen, der er chefkonsulent for Renovering og Bygningsfysik hos Rambøll.

Han bakkes op af Jakob Haugaard Hansen, som er produktionsleder hos MT Højgaard:

– Hos MTH har vi en faglig stolthed, der foreskriver, at vi skal bygge, som var det hjemme hos os selv. Derfor må vi ofte kigge efter alternative løsninger, så vi kan udføre det bedste stykke arbejde under de omstændigheder, vi møder derude, uden at gå på kompromis med vores ansattes ve og vel, fortæller Jakob Haugaard Hansen.

Flydende dampspærre

En af de nye løsninger, der er kommet på markedet, er en ny flydende dampspærreløsning kaldet Airblock, som giver bedre arbejdsstillinger og arbejdsforhold og gør det 75 % hurtigere at opnå komplet tæthed ved selv svære bygge- og renoveringsprojekter i henhold til BR18 tæthedskravet.

Det er Ljungdahl A/S, der rådgiver om og leverer professionelle tætningsløsninger til byggeriet og industrien, der har lanceret den nye løsning.

– Med skærpede krav til tæthedsplaner bør dårlige arbejdsstillinger ikke også være en del af bekymringerne på byggepladsen. Med Airblock har vi skabt et produkt, som kan være med til at afbøde nogle af de ergonomiske og praktiske udfordringer, håndværkerne møder i deres arbejde og hjælpe dem med at opnå et godt resultat, siger direktør Thomas Vilmar.

Den flydende dampspærreløsning kan påføres med pensel eller sprayes på og kan bruges selvstændigt til hele byggeprojektet eller som supplement til andre dampspærreløsninger.

Med den nye løsning kan man skære monteringstiden for et tæthedsplan på et testprojekt ned fra fem uger med traditionelle dampspærreløsninger til kun tre uger med hundrede procent tæthed og 27-års levetid til følge.

Relateret indhold