Japan har de sidste mange år været garant for højteknologiske løsninger, hvor det ikke har skortet på fantasifulde ideer. Nu vil et japansk firma ved navn Shimizu Corporation til at bygge en undersøisk by. Det ambitiøse projekt beskrives for tiden i en lang række internationale medier – herunder britiske The Guardian.
Avisen fortæller blandt andet, at det Japanske firma regner med, at den fornødne teknologi for at føre konceptet ud i livet vil være klar inden for 15 år. Selve konceptet består af tre dele. Øverst – oppe ved overfladen – skal bestå af en stor flydende kugle, som måler omtrent 500 meter i diameter. Den store kugle skal både rumme virksomheder, hoteller og boliger til omkring 5000 beboere.
Under kuglen, som indeholder selve byen, skal en cirka 15 kilometer lang spiral sno sig ned mod havbunden, som ligger tre-fire kilometer under overfladen. Nede på selve havbunden skal der oprettes en forskningsenhed, der skal hente energi i selve havbunden.
En reel målsætning
Videnskaben bag energiudviklingen består i, at man ved hjælp af mikroorganismer producerer metangas ud fra kuldioxid. Som supplement til denne energiproduktion skal generatorer, som placeres langs den lange spiral, generere energi ud fra temperaturforskelle i havvandet. Vandforsyningerne skal komme fra desalination af havvand.
Den japanske virksomhed anslår, at den undersøiske by vil kunne bygges på omkring fem år, og prisen vil ligge på cirka 16 milliarder brittiske pund. I forhold til hvor realistisk det er, at planerne bliver til noget, er udmeldingen klar.
– Dette er en reel målsætning, og ikke bare en ønskedrøm, fastslår Hideo Imamura, som er talsmand for Shimizu Corporation, over for The Guardian.