Ny viden om efterisolering af historiske bygninger

RIBuild har undersøgt, hvordan historiske bygninger kan efterisoleres uden at ødelægge den oprindelige arkitektur. Med den rigtige efterisolering kan indeklimaet forbedres samtidig med, at der kan spares op til 15 - 20 % af energiforbruget.
RiBuild har efter forskning og undersøgelser flere gode bud på, hvordan man efterisolerer historiske bygninger. Foto: Colourbox.
RiBuild har efter forskning og undersøgelser flere gode bud på, hvordan man efterisolerer historiske bygninger. Foto: Colourbox.

Om ReBuild

  • – står for ‘Robust Internal Thermal Insulation of Historic Buildings’.
  • – har udviklet vejledninger til håndtering af indvendig efterisolering af ældre bygninger, med fokus på bygninger med massive ydervægge af mursten eller natursten.
  • – har fokus på at sikre robuste og fugtteknisk forsvarlige løsninger, der kan installeres uden at gå på kompromis med bygningens arkitektoniske og kulturelle værdier.
  • – er et forskningsprojekt finansieret af EU’s Horizon 2020-program.
  • – blev gennemført fra 2015 til medio 2020.

30 procent af den eksisterende bygningsmasse i Europa er opført før 1945, og denne bygningsmasse rummer væsentlige bevaringsværdier i form af facader med udsmykning og karakteristiske arkitektoniske detaljer, der afspejler forskellige stilperioder. Disse bygninger er afgørende bestanddele af de historiske pladser, torve og gadeforløb, som karakteriserer de europæiske bykerner.

Men samtidig lader disse bygninger meget tilbage at ønske, hvad angår isoleringsniveau, komfort og indeklima. De lever ikke op til nutidens energistandarder. Opvarmningen af bygningerne resulterer i et højt energiforbrug og derved en høj CO2-udledning. Dermed er optimering af ældre bygninger et vigtigt indsatsområde i EU’s ambitiøse klima- og energistrategi.

– Projektet har været meget ambitiøst, og vi er kommet godt i mål med at udarbejde vejledninger for indvendig efterisolering, som hjælper bygherrer og rådgivere med at vælge den rigtige løsning til en given bygning, fortæller seniorforsker på BUILD Ernst Jan de Place Hansen, som har stået i spidsen for projektet.

Læs mere her om forskningsresultaterne og løsninger.

Relateret indhold