Learnmarks nye stenhuggerelever godt i gang

Learnmark Tech udbyder fra august i år uddannelsen til stenhugger. Fire nye elever på grundforløb 2 har indtaget den nye stenhuggerhal.
Stenhuggerelev Anders Badsberg-Nielsen lærer værktøj og materiale at kende. Foto: Learnmark Horsens.
Stenhuggerelev Anders Badsberg-Nielsen lærer værktøj og materiale at kende. Foto: Learnmark Horsens.

Hvis du hugger forkert, er det slut. Du har kun én chance. Har du først slået en kant af en sten, må du starte forfra.

Det er virkeligheden for de fire nye stenhuggerelever, der er startet på uddannelsen i august. Deres første opgave er, at de skal hugge en selvvalgt figur i gasbeton for at lære værktøjet at kende.

Håndværket fascinerer mig. Ingen sten er ens. Nogle sten er lette at hugge i, andre kræver mere arbejde.

Stenhuggerelev Anders Badsberg-Nielsen Learnmark Tech

18-årige Kristian Pedersen fra Horsens arbejder koncentreret med opgaven, som skal give ham en føling med det nye fag.

– Jeg har altid været glad for at tegne, og så var stenhugger oplagt. Først tegner jeg, og så former jeg det stenhårde materiale om til det kunstværk, jeg har tegnet. Her i starten skal vi lære værktøjet at kende og at håndtere det i blødt materiale. Senere skal vi arbejde i noget hårdere sten, og det glæder jeg mig til, siger Kristian Pedersen.

Brænder for faget

En stenhugger laver blandt andet gravsten, skulpturer, bordplader og restaurerer gamle bygninger som fx Kronborg Slot. Materialet kan både være den hårde granit og den blødere sandsten, og stenhuggeren skal både kunne hugge, sandblæse, gravere og lave fx frihåndsbogstaver i de hårde materialer.

24-årige Johanne Ølsgaard har i et halvt år været i praktik hos Filips Sten- og Billedhuggeri i Horsens, hvor hun fik interesse for faget.

– Jeg brænder for faget, og har fået at vide, jeg er god til det. Det motiverer mig, og jeg glæder mig til at arbejde med mine hænder og fordybe mig de små detaljer, forklarer hun.

Ingen sten er ens

Anders Badsberg-Nielsens far er stenhugger, og han har, siden han var barn, været med i værkstedet hos Stenhuggeren i Dronninglund, hvor han også er i mesterlære.

– Håndværket fascinerer mig. Ingen sten er ens. Nogle sten er lette at hugge i, andre kræver mere arbejde, siger den 22-årige stenhuggerelev.

Mens han går på grundforløbet på Learnmark Tech bor han sammen med andre elever, der bor langt væk fra skolen, på Løsning Kro. Her bor, spiser og hygger de sig efter skoletid.

Tredimensionelle kunstværker

45-årige Kim Trill er oprindelig udlært klejnsmed og har arbejdet som tatovør i nogle år. Muligheden for at omsætte tegninger til tredimensionelle kunstværker i sten fik ham til at starte på uddannelsen til stenhugger.

– Jeg vil gerne have et arbejde, hvor jeg bruger mine hænder, samtidig med at jeg laver noget kunstnerisk. Jeg glæder mig til at lære om de forskellige stentyper og leder i øjeblikket efter en praktikplads, fortæller Kim Trill, som får voksen-SU, mens han går på grundforløbet. Når han skal i lære, er det som voksenlærling.

Underviser med stor erfaring

Den nyopførte stenhuggerhal på Learnmark Tech bærer stadig præg af, at den lige er taget i brug. Gulvet skinner, maskinerne ser helt nye ud og borde og stole har endnu ikke fået deres faste plads. Det betyder ikke noget for undervisningen, som er i fuld gang.

Underviser Kenn Dyrbye er udlært fra Kronborg, som har sit eget stenhuggeri. Siden er han uddannet lærer, og han har derfor gode forudsætninger for at planlægge og gennemføre den nye uddannelse på Learnmark Tech.

– Vi er den eneste stenhuggerskole i Norden, og det er derfor særlig vigtigt, at vi værner om det ældgamle håndværk. Mit mål er at give vores stenhuggerelever alsidig viden og forskellige færdigheder inden for faget, så de får en faglig stolthed omkring det, de uddanner sig indenfor, understreger Kenn Dyrbye.

Han har selv arbejdet meget med restaurering af gamle bygninger og har stor erfaring med fagets mange forskellige discipliner.

Fra venstre er det underviser Kenn Dyrbye, Anders Badsberg-Nielsens, Kim Trill, Lucas Brandt Gade, Johanne Ølsgaard og Kristian Pedersen. Foto: Learnmark Horsens.
Fra venstre er det underviser Kenn Dyrbye, Anders Badsberg-Nielsens, Kim Trill, Lucas Brandt Gade, Johanne Ølsgaard og Kristian Pedersen. Foto: Learnmark Horsens.

Relateret indhold