For 40 år siden fik en svensk mand en god idé. Under navnet L.H.G. Kanalfläkt AB grundlagde han en virksomhed, hvis produktkoncept var den runde kanalventilator, som man kender i dag, hvor luften går den “lige vej” gennem ventilatoren.
I dag er virksomheden under navnet Systemair en global storspiller inden for ventilationskomponenter med over 4.200 ansatte på verdensplan og produktionsfabrikker i en lang række europæiske lande samt USA, Canada, Malaysia og Indien.
Førstnævnte indbefatter også Danmark, hvor det danske datterselskab Systemair A/S med hovedsæde i Hasselager ved Aarhus har været stærkt medvirkende til at sikre virksomheden en stærk position på det globale marked for ventilationsaggregater.
Egen produktion
Systemair A/S bygger på det danske firma Danvent, der i sin oprindelse opstod som en smedevirksomhed.
– I løbet af 1970’erne blev produktionen af ventilationsaggregater med varmegenvinding indledt. Oliekrisens indtog i 1973 affødte et øget fokus på isolering, og det skabte samtidig et øget behov på ventilation, hvilket kom Danvent til gavn. Danvent startede senere et samarbejde med Systemair på de nordiske markeder, og det førte i 2000 til, at Systemair opkøbte Danvent, som derefter skiftede navn.
– I dag producerer vi fortsat selv aggregaterne, der løbende videreudvikles, så de er energioptimerede. Samtidig er vi som en del af Systemair-koncernen også leverandør af alle andre komponenter, som indgår i ventilationsløsninger til større byggerier i Danmark, siger Birgit Knudsen, produkt- og marketingchef i Systemair A/S.
Udviklet i eget hus
Hovedfokus hos Systemair A/S er aggregaterne, men også brandsikring af ventilationssystemer er blevet et stort produktområde. Derefter kommer udsugningsventilatorer og armaturer, som også betegnes som vigtige områder.
Overordnet er det dog styrken ved at kunne levere den totale systemløsning til kunderne, som har bragt virksomheden i sin gunstige position.
Systemair henvender sig primært til store entreprenørfirmaer, rådgivende ingeniører, installatører, bygherrer og arkitekter, som alle er vigtige når der skal udføres eller renoveres ventilationsanlæg i erhvervsbyggerier, skoler, hoteller, etageejendomme, mv. På referencelisten findes flere moderne og prestigefyldte byggerier såsom VM Bjerget, M/S Museet for Søfart, Utzon Center, Den Sorte Diamant, Amalienborg, FN Byen, Kastrup Lufthavn og mange flere.
– Fordelen ved at være totalleverandør er, at vores kunder kan få alle komponenter fra samme sted. For dem betyder det en bedre samlet løsning, hvor enkeltkomponenterne er testede til at kunne “snakke sammen” på en enkel måde.
– Hvis de eksisterende løsninger på markedet ikke kan opfylde behovene i branchen, kan vi udvikle og skabe den, idet vi har fabrikkerne og den interne ekspertise. Det er løsninger med vores eget navn – hele vejen rundt. Det hele er udviklet i vores eget hus, og det giver et godt ejerskab på hele produktet. Det er ikke et produkt, som vi bare har taget ind på hylden, og det gør, at vi adskiller os fra andre på markedet. De bliver solgt som komplette systemløsninger, hvor vi samtidig forsøger at gøre projektering af ventilationen nemmere at gå til, understreger Birgit Knudsen.
Jysk tilgang
For kunderne betyder systemløsningerne, at de hurtigt kan få overblik over mulige løsningsforslag inden for forskellige projekttyper og konkrete krav i forhold til lovgivningen.
– Vi er meget opmærksomme på, at vores produkter er certificerede ud fra de højeste klasser, så vi ikke bliver sorteret fra, fordi vi ikke lever op til kravene i udbudsmaterialet. Med tiden er det lykkedes at opbygge et stærk position i Danmark, og nu kender de fleste i ventilationsbranchen os modsat tidligere, siger Birgit Knudsen.
– Samtidig har vi en meget jysk tilgang til tingene. Hvis vi har lovet en kunde noget, så holder vi det. Eksempelvis har vi en høj leveringssikkerhed og god teknisk dokumentation, fordi kundetilfredshed betyder meget for os, tilføjer Birgit Knudsen.
Stor tillid
Fremtiden for Systemair A/S byder ikke på planlagte revolutioner. Tværtimod skal den nuværende position udbygges. Det sker blandt andet gennem opførelse af en ny fabrikshal, som skal udvide produktionsarealet med 3000 kvadratmeter. Tilladelsen er på plads, og byggeriet iværksættes om ganske kort tid.
Investeringen er bevilget af koncernens ledelse, og det er en blåstempling af det danske datterselskabs resultater.
– Vi har formået at øge omsætningen betydeligt, så vi har ganske enkelt ikke plads nok i de eksisterende faciliteter. Det ved koncernledelsen også, og på baggrund af vores resultater de seneste år, er de endnu engang blevet overbevist om det fornuftige i at udvide produktionen i Danmark, siger Birgit Knudsen.