CLT-elementer er massive træelementer af sammenlimede lag af krydsende brædder, der oftere og oftere anvendes som bærende konstruktion i vægge, dæk og tag i en- eller fleretages bygninger. Forkortelsen CLT står for Cross Laminated Timber.
CLT-elementerne har en høj styrke i forhold til egenvægten, men CLT-elementerne er også et fugtfølsomt materiale – og det skal der tages højde for allerede i projekteringen, forklarer Martin Løvstrup Jensen, bygningskonstruktør og master i bygningsfysik fra Pålsson Arkitekter A/S, samt forfatter af erfaringsbladet ‘Forebyggelse af revner i CLT-elementer‘, der lige er udgivet af Fonden Byg-Erfa.
– Træ er et fugtfølsomt materiale, og det kan deformere, danne grobund for skimmel og i værste fald nedbrydes af fugtpåvirkninger. Det skal der tages højde for ved projektering, produktion, indbygning og brug af CLT-elementerne, når de erstatter mere fugtbestandige materialer, f.eks. betonelementer, siger han.
Forskel i fugtindholdet
CLT-elementer bliver normalt leveret fra fabrikken med et fugtindhold på 12 procent – plus/minus 2 procent.
– Dét er væsentligt højere end fugtindholdet i brugssituationen under vinterforhold, hvor der kan forventes vandindhold i træet på omkring 8 procent ved ligevægt med indeklimaet. Og det er forskellen i fugtindholdet, der resulterer i udtørring og dermed svind, forklarer Martin Løvstrup Jensen.
Skaderne i CLT-elementerne kan bl.a. være en omfattende forekomst af skimmel og råd samt revnedannelser, der medfører utætheder i det luft- og damptætte plan. Det er skader, der for begge typers vedkommende resulterer i et forringet indeklima og som bl.a. er konstateret som følge af forkert håndtering af CLT-elementerne, sårbart opbyggede vådrumskonstruktioner og usikre installationsføringer.
Udtørring medfører svind
Udtørringen medfører svind i træet og dermed dimensionsændringer i – normalt – både tykkelsen, bredden og længden. Svindet i CLT-elementers plan vil normalt være begrænset, da de er ‘krydsarmeret’ med træ i fiberretningen, dvs. bræddernes længderetning, angiver erfaringsbladet.
– Svindet i de enkelte brædders tykkelse og bredde og i CLT-elementernes tykkelse er derimod større, og derfor kan der ved stor udtørring opstå revner imellem eller i brædderne. Derfor bør der generelt altid forventes en lille forekomst af svindrevner i CLT-elementernes overflade, tilføjer han.
Udarbejd en fugtstrategi
Fordi CLT-elementer er fugtfølsomme, anbefales det, at forholdsreglerne for traditionelt træbyggeri følges. Bygherren eller dennes rådgiver bør udarbejde en fugtstrategiplan, som beskriver håndteringen af elementerne fra fabrik og frem til færdigt byggeri.
– Fugtstrategiplanen skal gøre den udførende part bekendt med specifikationer og udfaldskrav på CLT-elementerne, samt med hvordan elementerne løbende beskyttes, kontrolleres og håndteres under hele processen fra produktion på fabrik og frem til det færdige byggeri, siger Martin Løvstrup Jensen.
10 nye erfa-blade
Fonden Byg-Erfa har netop udgivet 10 nye erfaringsblade:
– Brug af regnvand fra tage til wc-skyl og vaskemaskiner
– Forebyggelse af revner i CLT-elementer
– Fugt i kældervægge og fundamenter – årsager
– Fugt i kældervægge og fundamenter – afhjælpning
– Opstropning af afløbsledninger under bygninger
– Overfaldeimprægnering af murværk
– Pumpeanlæg for drænvand
– Renoveringspuds – anvendelse og virkemåde
– Termisk brud i glas
– Undgå kælderoversvømmelse
Alle erfaringsblade findes på Byg-Erfa’s hjemmeside.