For første gang: H.M. Kong Frederik 10. hylder de dygtigste håndværkersvende

82 af hovedstadens dygtigste håndværkersvende kan se frem til medaljer, legater for 1,3 mio. kr. samt et kongeligt håndtryk, når Håndværkerforeningen hylder håndens arbejde.
Foto af en stor sal med flag hele vejen rundt i 1. sals højde. I forgrunden et stort flag. På stole sidder en masse festklædte mennesker
Også i 2024 blev den festlige ceremoni afholdt på Københavns Rådhus. Blandt de ca. 700 gæster på rådhuset var læremestre og familier samt repræsentanter fra erhvervslivet, laug, organisationer og erhvervsskolerne. Foto: Thomas Tolstrup

Det er langt fra første gang, at Håndværkerforeningen i København uddeler medaljer og legater til hovedstadens dygtigste håndværkere. Det er derimod første gang, at H.M. Kong Frederik 10. deltager i medaljeuddelingen og lykønsker de dygtige håndværkere.

Kongehuset har deltaget siden 1927, mens traditionen med at uddele medaljer går helt tilbage til 1867. I år bliver der uddelt 82 af Håndværkerforeningens sølv- og bronzemedaljer for veludførte svendeprøver, samt seks såkaldte Massmannske medaljer, som anerkender flid og godt kammeratskab under uddannelsen.

Læs også

Opfordring: Giv den gode tone på arbejdspladsen et eftersyn

Medaljetagerne har taget deres uddannelse på hovedstadens erhvervsskoler. De er stærke faglige ambassadører og er med til at inspirere næste generation af unge håndværkere.

Viderefører en stolt tradition

I en samlet udtalelse fra erhvervsskoledirektørerne Ole Heinager fra Next Uddannelse København og Morten Emborg fra TEC – Technical Education Copenhagen, lyder det:

– De dygtige håndværkersvende viderefører den stolte tradition for dansk håndværk og kulturarv. Hver og én nærer en dyb kærlighed til håndværket, og de øver sig og knokler, indtil en opgave er løst til perfektion. Det er enormt vigtigt med en tradition som medaljeuddelingen, hvor man fejrer håndens arbejde og ikke mindst alle de unge talenter, der tør vælge anderledes end vennerne og dygtiggøre sig i de praktiske fag.

Også på tirsdag d. 13. maj vil der være fuldt hus på Københavns Rådhus, når årets dygtigste håndværkersvende fejres. Foto: Ricky John Molloy

Håndværkerforeningen uddeler også en ærespris, Årets Æreshåndværker. Prisen kan gives til en dansker, som har gjort noget særligt og lever op til de krav, som håndværkeren stiller til sig selv: flid, dygtighed og stræben efter det ypperste.

Legater for 1,3 mio. kr.

Håndværkersvendene repræsenterer 22 forskellige fag, herunder brolæggere, bygningssnedkere, elektrikere m.fl.

Ud over medaljer vil der også blive uddelt legater fra virksomheder, laug og fonde til en værdi af mere end 1,3 mio. kroner. De unge håndværkere er indstillet af de københavnske laug.

Læs også

Bygger med 10 forskellige hampprodukter. Om 6 måneder står Hampens Hus færdigt

Håndværkerforeningens formand, Per Vangekjær, siger:

– Det betyder selvfølgelig enormt meget for årets medaljemodtagere at få mulighed for at hilse på kongen, men det betyder også en masse for håndværket generelt, at Hans Majestæt er til stede og på den måde er med til at understrege, hvor vigtigt håndværket er for Danmark.

Kommer i selskab med Andreas Mogensen

Håndværkerforeningen uddeler traditionen tro også æresprisen Årets Æreshåndværker. Prisen kan gives til en dansker, som har gjort noget særligt og lever op til de krav, som håndværkeren stiller til sig selv: flid, dygtighed og stræben efter det ypperste.

Hvem der modtager æresprisen i år, bliver først afsløret ved ceremonien på rådhuset. Modtageren kommer i selskab med bl.a. astronaut Andreas Mogensen, der modtog prisen i 2024.

Læs også

DI og fagforbund roser ny uddannelsesaftale: Klar retning og stærkt signal

Blandt tidligere modtagere af prisen er bl.a. journalist og forfatter Puk Damsgård, EU-kommissær Margrethe Vestager, forfatter Jussi Adler Olsen, instruktør Susanne Bier og zirkusdirektør Søren Østergaard.

Københavns Kommune er vært for ceremonien, der finder sted tirsdag den 13. maj på Københavns Rådhus.

Relateret indhold