Eventyrbyggeri giver en pause fra gipsvæggene

I en skov på Lolland opføres en række huse i træerne, der giver håndværkerne mulighed for at dyrke deres faglighed og de klassiske håndværkstraditioner.
Griffenholm er bygget efter gamle håndværkstraditioner. Pressefoto.
Griffenholm er bygget efter gamle håndværkstraditioner. Pressefoto.

1. juni åbner Middelaldercentret på Lolland-Falster den nye attraktion Griffenholm. Her kan publikum opleve middelalderens myter og overtro på egen krop, når de inviteres indenfor i en mystisk skov med huse i træerne og uhyggelige lyde fra varulve, griffer og andre fabeldyr mellem trætoppene. Det fortæller Thit Petersen, museumsinspektør på Middelaldercenteret.

– Vi har opbygget en fantasiverden, så den findes i virkeligheden, og så gæsterne både kan se, høre, føle og lugte den. Griffenholm skaber en fantastisk stemning, og universet giver os det perfekte udgangspunkt for at formidle vores viden om middelalderen på en anderledes måde, end museumsgæster er vant til, siger hun

Nagler, kupler og bindingsværk

Griffenholm skaber dog allerede anderledes oplevelser for det lokale byggefirma Bjarne Petersen A/S, der har ansvaret for at opføre de særprægede huse i træerne. Det fortæller tømrer Willy Hansen.

– Træhusene skal ligne noget fra 1800-tallet, så det er vigtigt, at detaljerne er på plads. Det betyder, at vi får mulighed for at bruge vores håndværk til at løse nogle specielle og udfordrende opgaver, og det er et meget spændende projekt at være en del af, siger han.

Den fiktive 1800-tals-by Griffenholm skal leve op til alle moderne byggestandarder, men man trækker samtidig på de klassiske håndværkstraditioner for at give bygninger den helt rigtige stemning. Siden januar har håndværkerne derfor arbejdet med nagler, tapsamlinger og bindingsværk, ligesom der er blevet opført kuppelstrukturer og restaureret originale vinduer fra 1700- og 1800-tallet.

Den fiktive by ligger i en skov på Sjælland. Pressefoto.
Den fiktive by ligger i en skov på Sjælland. Pressefoto.

Sjovere end at sætte gipsvægge op

For tømrerlærling Simon Dalsby har arbejdet med Griffenholm givet mulighed for at fordybe sig i fagligheden.

– De klassiske håndværkstraditioner som for eksempel bindingsværk fylder ikke så meget i vores uddannelse længere, så det er fantastisk at få mulighed for at genopleve faget, siger Simon Dalsby, og fortsætter:

– Herude arbejder vi meget med træ og lægtehammer, og jeg får en masse udfordringer, som jeg ikke har prøvet før. Jeg får lov til at bruge mit fag, og det gør mig til en bedre tømrer. Og så er det noget sjovere end at gå og sætte gipsvægge op.

Jeg får lov til at bruge mit fag, og det gør mig til en bedre tømrer. Og så er det noget sjovere end at gå og sætte gipsvægge op.

Relateret indhold