Ændringen er blandt andet en konsekvens af, at eux-forløbene har været kritiseret for, at den tid eleverne er i praktikvirksomhederne er for kort, at skoleperioderne er for lange, og at det blandt andet medfører, at eleverne mister tilknytningen til virksomhederne.
En del af dette blev der gjort op med i 2015, da hovedforløb på 42 uger blev afløst af kortere forløb på 19 uger. Imidlertid har tilbagemeldingerne fra både virksomheder og skoler fortsat været, at den kortere praktiktid for eux-elever har været en barriere for at få flere virksomheder til at indgå eux-uddannelsesaftaler. Ved at forlænge uddannelsestiden med seks måneders yderligere praktik er håbet nu, at flere virksomheder vælger eux-elever til.
Dansk Byggeri er glade for, at virksomheder i endnu højere grad kan få glæde af sine eux-elever:
– Man skal ikke underkende, at praktisk erfaring og rutine er en væsentlig del af en erhvervsuddannelse, derfor er vi rigtig glade for at lærlingene nu får et halvt års længere praktik i virksomhederne. Det gør eux-uddannelserne bedre for både lærlinge og mestre, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl.