Der skal nye ideer på bordet for at sælge erhvervsuddannelserne. Det mener de i hvert fald på erhvervsskolen EUC Sjælland, der vil styrke blandt andet bygge- og anlægsfagenes synlighed ved at rykke årets skolemesterskab ud af skolen og ind i Næstved Storcenter.
Forældre påvirker unges valg
– Vi ved, at forældrene har stor indflydelse på de unges uddannelsesvalg. Så det er primært dem, vi prøver at ramme ved at flytte konkurrencen ud blandt et større publikum. Men vi inviterer også folkeskoleklasser til at komme, forklarer John Norman, direktør på EUC Sjælland.
En erhvervsuddannelse er ikke en lukket vej.
John Norman, direktør på EUC Sjælland
18,5 procent af eleverne, der i år har afsluttet folkeskolen, søgte ind på en erhvervsuddannelse. Det er status quo i forhold til sidste år og stadig langt efter de 32 procent, der til sammenligning søgte i 2001.
Dermed udebliver den ønskede effekt af de senere års kampagner og politiske indsatser, der skal få flere til at sige ja til en tilværelse som murer, tømrer eller elektriker frem for en gymnasial vej, som i år er blevet søgt af tre ud af fire unge.
Karrieremuligheder i fokus
EUC Sjælland lancerer skolemesterskaberne under navnet ‘Håndværkerguld’ med konkurrencer fordelt på 11 fag over to dage. Mesterskaberne er blikfang, som skolen følger op på stedet med vejledning om de karrieremuligheder, der ligger i en erhvervsuddannelse.
– En erhvervsuddannelse er ikke en lukket vej. Der er masser af muligheder for at bygge videre med for eksempel EUX eller en uddannelse fra et erhvervsakademi. Det er det, vi skal have åbnet forældrenes øjne for, siger John Norman, der ser EUC Sjællands dygtigste elever som oplagte ambassadører til at skabe øget synlighed omkring faglige udfordringer og muligheder inden for håndværksfagene.
Skriger på arbejdskraft
– Det er ikke tilfældigt, at vi nu går i offensiven og kalder det håndværkerguld. Det er det, som vi som erhvervsuddannelse skal være med til at skabe og finpudse til brancher, der lige nu skriger på uddannet og højt kvalificeret arbejdskraft, fastslår han.
EUC Sjællands skolemesterskaber løber af stablen 24. og 25. august, og bliver i september efterfulgt af Skills Stafet, hvor 2500 8. klasses-elever fra regionen prøver kræfter med blandt andet håndværksfag på EUC Sjælland i både Køge og Næstved. Indsatsen er et le di en to-årig plan frem mod 2019, hvor Næstved er vært for DM i Skills. Planen er at turnere rundt til en række byer i området med skolemesterskaberne.