Entreprenørfirma hentede tidstabet med skærerobot

Forsinkede leverancer af krydsfinerplader til Åskolen i Hørning truede med at sætte byggeriet flere uger bagud - indhentede tidstabet ved at erstatte meget af det manuelle arbejde med robotteknologi.
Et stort stykke isenkram, men med skærerobotten kan tømrerne nøjes med én arbejdsstation mod fire ellers.
Et stort stykke isenkram, men med skærerobotten kan tømrerne nøjes med én arbejdsstation mod fire ellers.

Selv den bedste tidsplan kan komme under pres, når materialerne ikke dukker op til tiden. Og lige nu er svigtende materialeleverancer en hovedpine i byggeriet.

Det var også tilfældet i Hørning, hvor Kent Sand Entreprise er med til at bygge en friskole for 1-5. klasse.

Bygningen har store lakerede krydsfinerplader på de fleste vægge, svarende til 1200 m2 krydsfiner. Men pladerne kom ikke til den aftalte tid, og tidsplanen var i alvorlig fare for at skride.

Så fik entreprenøren kontakt med Kobots, der kom forbi og stillede den store model af skærerobotten Amigo på byggepladsen.

Det blev en gamechanger, som man siger.

En skeptisk formand, Simon Bredal, var først skeptisk overfor skærerobotten - men ville ønske, den havde været med tidligere på byggeprojektet
En skeptisk formand, Simon Bredal, var først skeptisk overfor skærerobotten – men ville ønske, den havde været med tidligere på byggeprojektet

– Jeg var ret skeptisk i starten. Jeg tænkte, at det var lidt dumt, at vi skulle sætte en halv dag af til at lære at betjene robotten, når vi nu var bagud. Men nu, hvor jeg har arbejdet med den, er jeg næsten ærgerlig over, at vi ikke brugte den fra starten. Vi kunne have sparet meget tid på Fermacell pladerne også, siger formand Simon Bredal.

Sparede to ugers arbejdstid

Nøglen til tidsbesparelsen på vægarbejdet er ganske enkelt, at skærerobotten gør arbejdsgangene lettere for håndværkerne på pladsen.

Tidligere skulle de først måle op, dernæst tegne målene af på pladen, så bruge dyksaven, dernæst bore huller og montere pladerne.

Nu skal de kun måle op, taste målene ind i en app og lade robotten klare skærearbejdet. Herefter borer de huller og monterer.

Og projektleder Martin Arbs bekræfter, at robotten har givet store tidsbesparelser:

– Vi har nok sparet to uger på at tage robotten i brug. Robotten kan skære plader til 4 mand ad gangen. Selvom den umiddelbart virker stor, så sparer vi faktisk plads, fordi vi kan nøjes med én arbejdsstation. Uden robotten skulle vi have haft fire arbejdsstationer og flere mand på pladsen. Nu kan vi sætte 15-20 plader op om dagen, og vi når tidsplanen, fortæller han.

Præcist og pænt

Ofte har ny teknologi svært ved at slå igennem på byggepladserne, men Martin Arbs er sikker på, at virksomheden vil bruge skærerobot igen, hvis de får en byggesag, hvor der er mange plader, der skal skæres.

– Vi sparer mange arbejdsgange og resultatet er faktisk også pænere. Det er helt sikkert noget, vi vil bruge igen, siger han og peger på nogle andre konkrete fordele, som håndværkerne har oplevet ved at strømline arbejdsgangen med en skærerobot.

– Fordi robotten kører med de samme omdrejninger konstant, bliver klingen ikke så let slidt som ved det manuelle arbejde med dyksaven. Den skærer derfor mere præcist og uden de flossede kanter, der let opstår, når klingen begynder at blive slidt – og så har vi fået bedre styr på støvet, siger han.

Relateret indhold