Unge håndværkere fra hele Europa er netop vendt hjem fra Budapest, hvor europamesterskaberne i Skills netop er blevet afholdt.
I konkurrencen dyster de bedste håndværkere fra hver nation imod hinanden om, hvem der kan udføre en given opgave hurtigst og mest præcis.
I mange rapporter lyder det, som om man kan tage en masse fra Schweiz, men det kan man ikke uden at ændre hele skolesystemet grundlæggende. Det, er jeg ikke sikker på, er en god idé,
Tim Nelson, kandidat i uddannelsesvidenskab
Selv om Danmark kan fejre seks medaljer og mange flotte præstationer, så har blandt andet schweizerne mere grund til at lade champagnepropperne flyve.
Imens danskerne fik 1,3 medaljepoint per deltager scorede Schweiz 2,75 medaljepoint per deltager. Men hvorfor?
Fokus på håndens arbejde
En af grundene til, at Schweiz klarer sig så godt er blandt andet, at de i langt højere grad forbereder sine unge på erhvervsuddannelserne og sender færre i gymnasiet. Det fortæller Tim Nelson, der er kandidat i uddannelsesvidenskab og har skrevet speciale om emnet.
– I Schweiz bliver de forberedt på erhvervsuddannelser i grundskolen. Når de så er færdige, starter de direkte i praktikken, og så er de så der 3-4 dage i ugen med en eller to dage på skolen, indtil de er færdigudlærte, siger Tim Nelson, der dog understreger, at der kan være forskelle mellem de forskellige regioner – cantoner – i Schweiz.
I Schweiz differentierer man desuden undervisningen i grundskolen. Hvor, man bliver placeret i skolen, afgør ens muligheder for at vælge uddannelser, så nogen kommer på gymnasiet, nogen kommer i erhvervsskole og andre kommer på en produktionsskolelignende 2-årig uddannelse, der sluser de fleste ud på arbejdsmarkedet.
Stærk mulighed for at læse videre
Selv om det lyder fastlåst og meget konservativt, så er en elev ikke fanget for evigt på grund af differentieringen. Kommer man på erhvervsskole er der nemlig rig mulighed for at læse videre, fortæller Tim Nelson. Den danske EUX-uddannelse er nemlig snuppet fra Schweiz, hvor den i lang tid har levet i bedste velgående.
– Den danske EUX er snuppet fra Schweiz og har virket dernede i mange år. Det er noget, man tager seriøst. Og mange vælger det, fordi man kan komme videre med det. Det er ikke grunden til at vælge en EUX i Danmark. Det vi fandt blandt EUX-elever var, at de valgte den, fordi det er mere acceptabelt at tage en erhvervsuddannelse, når den også er gymnasiel, siger Tim Nelson.
Fra den schweiziske pendant til SkillsDenmark, SwissSkills, lyder forklaringen, at det er det erhvervsrettede fokus, der batter for dem. Det fortæller Isabel Suter, der er kommunikationschef ved SwissSkills.
– Hovedårsagen til, at vi klarer os så godt er, at vores elever starter med det praktiske arbejde fra dag et, når de er færdige med grundskolen. De har en eller to skoledage og tre dage på arbejdspladsen, hvor de bliver uddannet, siger Isabel Suter.
Hun nævner også, at muligheden for at læse videre spiller ind.
– Selv efter du har haft en læreplads, kan du gå videre i uddannelsessystemet. Ham, der vandt guld som taglægger, studerer eksempelvis medicin den dag i dag, siger Isabel Suter.