De FSC-certificerede træmaterialer
- Dørgerigter, fodlister, forskallingsbrædder i udhæng, gulvstrøer, hjørnelister, indvendige dørkarme, klemlister til tag og ydervægge, klinkbeklædning, limtræsbjælker, reglar til konstruktion af yder- og indervægskonstruktion, skyggelister, taglægter, terrassebrædder, terrassekonstruktion, træfiberisolering, undertag samt vinduer og døre.
Handyman og træentusiast Kent Skovgaard kan bryste sig af at have bygget Jyllands første FSC-certificerede hus. Det blev ikke dyrere, selvom der blev brugt certificerede materialer, og det begrænsede heller ikke materialevalget. Kent Skovgaard har dermed manet nogle af de typiske myter om miljøcertificerede produkter til jorden.
– Gennem mit arbejde ved jeg, at det kan lade sig gøre, og jeg ved også, at det er vigtigt, fastslår han.
Før Kent Skovgaard tog første spadestik på grunden i Ertebølle i Himmerland, var han ikke i tvivl om, at der skulle bygges med FSC-certificerede materialer. Han kendte det store marked for certificerede byggematerialer og synes, at det er vigtigt, at vi passer på verdens skove.
Udgangspunktet var som hos de fleste private bygherrer at bygge et flot hus i gode materialer inden for et fastlagt budget. Kvalitet og design var i centrum. Men Kent gik videre end det og bad sit lokale byggecenter, Optimera, levere så mange FSC-certificerede byggematerialer som muligt. Det blev mange, og i sidste ende fik Kent også papir på det med en FSC-projektcertificering til sommerhuset, som har fået navnet “Klubhuset”.
Masser af certificerede materialer
83 procent af de træbaserede byggematerialer i Klubhuset er FSC-certificerede, og ifølge Kent Skovgaard er der masser af certificerede byggematerialer i de danske byggecentre:
– Jeg synes, at det her projekt har vist, at det meste af det, man gerne vil have, er på hylderne eller kan skaffes. Hvis jeg medregner andre certificeringer, så er jeg næsten sikker på, at et sted mellem 95 og 100 procent af træet i vores hus er certificeret. Det er kun gipsen og fibercementen i plankerne ved udhænget, hvor der også er træfibre i, der ikke har en certificering, fortæller Kent Skovgaard.
Ingen merpris
Nogle forbrugere forbinder per automatik miljøcertificerede produkter med merpriser. Men det er faktisk snarere undtagelsen end reglen, når det gælder FSC-certificerede byggematerialer.
– Optimera lagde ud med at sige, at der ikke ville være nogen merpris for alt konstruktionstræet. Det holdt stik. Vinduer, døre og den slags sælges som standard FSC-certificeret, så der var heller ikke nogen merpris her. Du får det som certificeret, om du vil det eller ej, på mange produkter. Det har været lidt dyrere at bruge Thermocell træfiberisolering i stedet for glasuld, men jeg tror helt ærligt ikke, at det er ret meget, fortæller Kent Skovgaard.
Byggede om i 30 år
Kent Skovgaard er det, man med al respekt vil kalde for en træ-nørd. Han er uddannet maskinsnedker og har blandt andet tilbragt en måned i Alaska tilbage i starten af 00’erne, hvor han studerede træhusbyggeri – i øvrigt sammen med Sven Norre fra NorreByg, som har lavet taget på Klubhuset.
Kent har de seneste 10 år arbejdet med certificering og bæredygtighed i NEPCon og som konsulent og før det på en møbelfabrik.
– Jeg elsker træ. Det er det femte hus, jeg bygger eller har været med til at bygge i træ. Jeg er vokset op med byggeri. Min far og mor købte et nedlagt landbrug, da jeg var syv år gammel, og i 30 år byggede vi om. Der er altid blevet bygget, der blev altid lavet et eller andet. I min familie er vi handymen, og øvelse gør mester, siger han.
Jylland er med
For en håndfuld år siden blev det første FSC-certificerede hus bygget i Nordsjælland. Nogle år efter kom der endnu et FSC-certificeret hus på Fyn. Nu har Jylland så fået sit første FSC-certificerede hus.
Se certifikatet her.
I FSC Danmark er man begejstret over at se Danmarks tredje FSC-certificerede projekt, men understreger at mindre også kan gøre det:
– Kæmpe ros til Kent for det fantastiske resultat – både huset, dets design, materialerne og den høje FSC-procent. Det er så godt gået, og vi er glade for opmærksomheden, han skaber omkring FSC og bæredygtigt træ. Men det er også vigtigt for os at understrege, at man ikke behøver at projektcertificere sit byggeri eller renovering for at bygge i bæredygtige byggematerialer af træ. Man kan også bare bede sin håndværker gå i et certificeret byggecenter, eller selv gøre det, og bede om at få FSC-certificerede byggematerialer, fortæller direktør Søren Dürr Grue, FSC Danmark.
Kent Skovgaard er enig i den betragtning:
– Jeg har brugt penge på at få vores hus certificeret, ca. 12.000 kroner, men det kan jo bare lade være med. Man skal bare huske at stille krav om certificerede byggematerialer og tjekke faktura og følgesedler for certificeringsoplysninger, afslutter han.