Byggeriet skal blive bedre til at bruge bio-fibre

Teknologisk Institut sætter ekstra fokus på bæredygtige og biobaserede materialer, så plast i stigende grad kan udfases.
Fibre af biologi skal kunne erstatte komposit i isoleringen af huse, mener man på Teknologisk Institut. Foto: Presse.
Fibre af biologi skal kunne erstatte komposit i isoleringen af huse, mener man på Teknologisk Institut. Foto: Presse.

Interessen for udviklingen af bæredygtige og biobaserede materialer fra især byggeriet og møbelindustrien, har resulteret i en investering i nyt udstyr til blanding og forarbejdning af materialer til biokompositprodukter. Målet er at erstatte plast med fibre fra biomaterialer, og potentialet er stort ifølge Anne Christine Steenkjær Hastrup fra Teknologisk Institut.

– Normalt ligger indholdet af fibre i sprøjtestøbte materialer på 25 til 35 procent fibre, og resten består hovedsageligt af plast. Potentialet med den nye teknik er stort og vi forventer at kunne fremstille kompositter med op mod 80 til 90 procent fibre, forklarer Anne Christine Steenkjær Hastrup.

Kvaliteten bevares eller forbedres

I udviklingen er der fokus på at udvikle materialer der både har en højt indhold af fibre, og som minimum de samme egenskaber som kendte kompositmaterialer. Men fokus er også på at udvikle materialer, som har både nye og bedre egenskaber end dem vi kender i dag.

– Med det nye udstyr kan vi prøve spændende ting af. Eksempelvis kan vi blande biobaserede fibre og plast under meget høj rotation, samt forarbejde lange fibre i hamp, hør og tekstiler i en fiber-plast-matrix, hvor blandingen direkte formstøbes til et endeligt produkt. Det giver en masse muligheder for at udvikle nye egenskaber og dermed bedre produkter, siger Anne Christine Steenkjær Hastrup.

Virksomheder er inviteret indenfor

Udviklingen af biokompositter sker i samarbejde med Københavns Universitet og med støtte fra Villum Fonden, som har muliggjort indkøb af det nye udstyr til blanding og forarbejdning af materialer til biokompositprodukter. Lige nu efterlyser Teknologisk Institut nye virksomheder, som vil vide mere om mulighederne med det nye udstyr.

– Vi fortsætter med at teste potentialet for dette udstyr og der er gode muligheder for virksomheder der har lyst til at deltage i denne udvikling i det nye år. 28. januar holder vi et gratis gå hjem-møde på Teknologisk Institut i Taastrup, hvor man som virksomhed er velkommen til at komme og høre mere, siger Anne Christine Steenkjær Hastrup.

Relateret indhold