Arbejdstilsynet på aktion

Arbejdstilsynet gennemførte i sidste uge en aktion mod byggerier, der foregår på de danske villaveje. Aktionen viser, at dem, der arbejder for private bygherrer, i flere tilfælde ikke overholder arbejdsmiljøreglerne.
Foto: Myriams-Fotos // Pixabay.com.
Foto: Myriams-Fotos // Pixabay.com.

Arbejdstilsynet gav 34 reaktioner, heraf 23 strakspåbud til virksomheder, der arbejder for private bygherrer, fordi arbejdet ikke var sikkert og sundhedsmæssigt forsvarligt tilrettelagt. På aktionen blev der også fundet fem tilfælde, hvor udenlandske virksomheder enten havde lavet en mangelfuld anmeldelse eller slet ikke havde anmeldt sig til RUT.

Nogle af de typiske overtrædelser af arbejdsmiljøloven er for eksempel håndværkere, der arbejder på villatagene uden sikring mod nedstyrtning, eller som manuelt håndterer mange hundrede kilo byggematerialer uden hjælpemidler.

Arbejdstilsynet har herudover ved flere lejligheder set håndværkere, som anvender hjemmelavede stilladser, eller som nedtager asbesttage uden de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

Tjek dokumentation for RUT-anmeldelse

Brian Brink Larsen, som er tilsynschef for social dumping i Arbejdstilsynet, gør opmærksom på, at hvis man hyrer en udenlandsk håndværker til at arbejde i sin bolig, skal man se dokumentation for, at håndværkeren er anmeldt RUT.

Får man ikke denne dokumentation, skal man give besked til Arbejdstilsynet senest tre dage efter, at arbejdet er gået i gang. Ellers kan man risikere en bøde.

Relateret indhold