Vinder bæredygtighedspris for at nedlægge kontorer

Danske Bank vinder nystiftet grøn pris ved at reducere sit kontorareal i Storkøbenhavn med over en fjerdedel - for det giver kæmpe CO2-besparelse.
Henrik Juul Nielsen fra ISS (tv) og Christian Lau Jensen fra Danske Bank modtager den første udgave af Dansk Facilities Managements nystiftede Bæredygtighedspris. Foto: DMF.
Henrik Juul Nielsen fra ISS (tv) og Christian Lau Jensen fra Danske Bank modtager den første udgave af Dansk Facilities Managements nystiftede Bæredygtighedspris. Foto: DMF.

Den mest miljøvenlige ejendom er den, man ikke bygger – eller har.

Sådan nogenlunde er rationalet, da Danske Bank kunne lade sig hylde som modtager af den nystiftede Bæredygtighedspris fra foreningen Dansk Facilities Management (DMF).

En forening med fagfolk inden for ejendomsdrift eller Facilities Management (FM) både i private virksomheder og på offentlige arbejdspladser.

Og foreningen mente, af Danske Bank havde gjort sig fortjent til prisen fordi landets største bank har reduceret sit kontorareal i Storkøbenhavn med over en fjerdedel. Ganske enkelt ved at lade medarbejderne arbejde hjemmefra i sådant et omfang, at der ikke længere var brug for samme kontorareal som hidtil.

Det gjorde, at antallet af kvadratmeter blve reduceret med 27,3 procent i forhold til de hidtidige arealer, og det udløser en årlig energibesparelse på 5.800 MWh samt en mindsket CO2-udledning på 471 tons.

– Med omlægningerne har Danske Bank opnået store besparelser på både energi, CO2-udledning og FM-omkostninger, og derfor er det fuldt fortjent, at Danske Bank med sin partner ISS modtager første udgave af DFM’s Bæredygtighedspris, siger Laura Lindahl, direktør for DFM.

DFM har stiftet prisen for at sætte fokus på de mange gode og klimavenlige projekter inden for ejendomsdrift. Der var 49 indstillede projekter til prisen, hvilket Ifølge Laura Lindahl vidner om, at FM-branchen tager medansvar for den grønne omstilling.

Corona var startskuddet

Det var corona pandemien der satte gang i Danske Bank overvejelserne i 2019 og satte fart på projektet. Coronanedlukningerne udløste omfattende hjemmearbejde med bygninger, der stod tomme.

– Pandemien satte turbo på omstillingen til fleksibelt arbejde med ugentligt hjemmearbejde og delepladser i Danske Bank. Det ledte til, at vi kunne opsige fire lejemål. Vi er meget glade for prisen, som giver en saltvandsindsprøjtning til vores arbejde med at tilpasse vores ejendomsportefølje til nye måder at arbejde på, siger Taid Qazi, global ejendomschef i Danske Bank.

Danske Bank undersøger nu, hvordan erfaringerne kan bruges andre steder blandt koncernens 21.700 ansatte, hovedsageligt i Norden og Baltikum.

Det er ISS, som i en årrække har stået for blandt andet ejendomsdrift og intern service i hele bankkoncernen.

Relateret indhold