Viden, værktøjer og visionær inspiration for byudvikling, byggeri og biodiversitet.
Det er indholdet i et inspirationskatalog, som rådgivningsvirksomheden Habitats netop har udgivet og præsenteret, og som giver et samlet overblik over regler og rammer og giver inspiration til at integrere biodiversitet værdiskabende i byggeri og byudvikling.
– Vi oplever en enorm interesse fra aktører på tværs af hele byggebranchen og indenfor alle hjørne af byudvikling til at bidrage til løsningen af de alvorlige udfordringer, biodiversiteten står i. Kataloget her guider og inspirerer branchen ved at give overblik over et meget komplekst emne, der kan være ret svært at komme i gang med – men som skaber værdi for både det enkelte byggeri, dets fremtidige brugere og den natur, det også i helt bred forstand skal eksistere i og med, fortæller direktør for Habitats, Rasmus Vincentz.
Habitats har udarbejdet inspirationskataloget i samarbejde med ConTech Lab og med midler fra Realdania, da der i øjeblikket ikke findes et samlet opslagsværk for branchen. Visionen for kataloget er at være et stærkt fagligt redskab til brug for professionelle, der ønsker at arbejde praktisk og ambitiøst med biodiversitet.
Læs også: Mød Urban Tree: Fra industrielt affald til vandforsinkende bytræ
Det vil skabe et solidt afsæt for handling og guider til effektiv realisering af de mange gode intentioner og ambitioner, der netop nu tager form og fart – i byggebranchen og i samfundet mere generelt, lyder forhåbningen fra initiativtagene. Christina Haupt Toft fra ConTech Lab siger:
– Vores økonomi, levegrundlag og velbefindende afhænger af den værdifulde ressource: Naturen. Biodiversitet får naturen til at trives, og naturen får mennesker til at trives. Målet med inspirationskataloget er at skabe et vidensgrundlag for forvaltningen og udviklingen af natur i det byggede miljø og byudviklingen på et både strategisk og operationelt niveau.
Branchen har vilde muligheder
At biodiversiteten er under ekstremt hårdt pres, er godt på vej ind på dagsordenen hos både politikere og virksomheder. Løsningerne kredser ofte omkring den meget vigtige beskyttelse og genopretning af naturområder udenfor det byggede miljø.
Rasmus Vincentz fortæller videre:
– Byggeri og byudvikling er et af de steder, der for alvor har potentiale til at spille en meget vigtig rolle i at vende tabet af biodiversitet. Branchens muligheder – og dermed ansvar – for handling strækker sig ikke alene hele vejen fra den lokale byggeplads og ud langs de forsyningskæder, der påvirker biodiversitet og økosystemer over hele verden. Mulighederne strækker sig samtidig hele vejen ind i det liv, der skal leves i og omkring det byggede miljø, siger han og tilføjer:
Læs også: Skandinaviens største grønne tag ligger i Ringsted
– Branchen har vilde muligheder for ikke blot at påvirke områderne omkring byggerier, men også for at skubbe på en uhyre vigtig transformation af de måder, vi dyrker, udvinder materialer og producerer på, og hvordan vi forbruger, lever og udvikler vores samfund på – selve årsagerne til tabet af biodiversitet.
Visioner for fremtiden
I udgivelsen findes bl.a. en række cases om f.eks. Tetriis’ Agorahaverne, hvor man har arbejdet målrettet med værktøjer, databaser, metoder og certificeringer, Køge bugt strandpark, hvor der er givet plads til dynamiske og levende landskaber, samt om pensionsselskaberne PensionDanmark, PFA og Danica Pension, der alle har strategier for biodiversitet.
Kataloget viser, at alle løsninger skal i spil for at lykkes med den vigtige omstilling – både helt praktisk i forhold til både byggeriet og til vores måder at bo og leve på. Og det er her kataloget, ifølge Rasmus Vincentz, for alvor skiller sig ud:
– Vi samler her ikke kun status for lovgivning, rammer og værktøjer og cases for, hvordan det er kommet til udtryk i tidligere og nyere byggerier. Kataloget giver også inspiration til, hvor det her felt er på vej hen – med visioner for en fremtid med biodiversitet som en integreret del af livet – også i byer og bygninger.
Kataloget blevet præsenteret hos Byggeriets Samfundsansvar i Blox i København i går, hvor deltagerne bl.a. fik indsigt i nogle af katalogets cases fra både bygherre- og rådgiverperspektivet.
Inspirationskataloget kan hentes gratis her.