Parcelhuse med varmepumper
- 2012 – 21.768
- 2013 – 25.768
- 2014 – 31.986
- 2015 – 36.085
- 2016 – 40.442
- 2017 – 45.335
- 2018 – 50.989
- 2019 – 58.118
- 2020 – 66.838
- 2021 – 76.388
- 2022 – 93.325
- Kilde: Danmarks Statistik, BYGB40
Udskiftningen af gamle oliefyr og gasfyr ude i landets villaer er gradvist taget til. For 10 år siden var der knap 22.000 parcelhuse, der blev primært blev opvarmet af en varmepumpe. I dag er antallet vokset til over 93.000 huse, ifølge tal fra Danmarks Statistik.
Dermed har der i længere tid været tilløb til den såkaldte grønne omstilling og samtidig større uafhængighed af fossile brændsler, som f.eks. aktuelt russisk gas.
– Udviklingen er ganske markant, og det er en glædelig udvikling for både boligejerne og fremtidige boligkøbere at store dele af boligmassen i disse år gennemgår markante energioptimeringer, lyder vurdereringen fra Peter J. Mattsen, adm. direktør i Nybolig.
Han bemærker også, at stigningen er sket i en periode, hvor især håndværkerfradraget og bygningspuljen har givet danskerne mod på at energioptimere deres bolig.
-Der er ingen tvivl om, at statslige puljer og fradrag har været medvirkende til, at endnu flere danskere har valgt at energioptimere deres boliger, og herunder har taget beslutningen om at udskifte fra eksempelvis oliefyr til varmepumpe, siger Peter J. Mattsen.
Boligejere jagter varmepumpetilskud
Og flere varmepumper er på vej. Netop nu er også den seneste bygningspulje lukket. Efter 14 dages ansøgningsfrist indløb 16.000 ansøgninger, som får 300 mio kroner til grønne energiforbedringer og nye varmepumper.
Mindst 80 procent af puljens midler var afsat til energiforbedringsprojekter, der indeholder konvertering til varmepumper, og interessen for at udskifte gasfyret har været stor.
– Det glæder mig, at danskerne er i fuld gang med at droppe sort energi og varmespild. Både energieffektivitet og grønne varmekilder er vejen ud af den fossile energikrise, som vi alle mærker. Hver varmepumpe og hvert projekt med isolering eller nye vinduer tæller, var reaktionen fra klima-, energi-, og forsyningsminister Dan Jørgensen.
Siden Bygningspuljen åbnede første gang i 2020, er der givet tilsagn om tilskud til 26.000 boligejere, før den seneste ansøgningsrunde åbnede. Tilskuddet bruges typisk på isolering og nye vinduer og et skift fra gasfyr til varmepumpe. Fra 2020 til og med 2026 er der afsat i alt 2,5 milliarder kroner, og Bygningspuljen åbner igen til efteråret.
I Varmepumpeindustrien, foreningen af producenter og leverandører af varmepumper, mener man, at der umiddelbart kan skrues kraftigt op for udbredelsen.
Vi kan installere 50.000 varmepumper det næste år
Flere af medlemsvirksomhederne i Danmark og udlandet har allerede udvidet deres produktionsfaciliteter i betydeligt omfang. Varmepumpeindustrien anslår derfor, at det er muligt at installere op imod 50.000 luft/vand eller jordvarmepumper i løbet af det næste års tid. Det vil være godt og vel en fordobling i forhold til det seneste år.
– Vi kan rimeligt hurtigt medvirke til at udfase naturgasfyret og erstatte det med individuelle varmepumper, siger Lars Abel, Sekretariatschef i Varmepumpeindustrien.
Foreningen har også henvendt sig til Statsminister Mette Frederiksen og foreslået en særskilt udrulningsindsats hvor stat og kommuner går forrest.
– Varmepumpeindustrien foreslår, at der straks muligt iværksættes en opgørelse og kortlægning af olie- og gasfyr i kommunerne. I første omgang peger vi på mulighederne for at udfase statens og kommunernes egne olie- og gasfyr.
– Herudover tilrettelægges en aktiv og systematisk konverteringsindsats, så alle bygningsejere af olie- og gasfyr automatisk får et tilbud om en hurtig og tryg konvertering til en varmepumpe. Det vil samtidig betyde behov for yderligere gunstige rammevilkår.
Når man fra politisk hold er klar til at prioritere indsatsen og træffe de nødvendige beslutninger, er varmepumpeindustrien derfor også helt klar til at hjælpe de danske boligejere med at sige et hurtigt farvel til deres olie- og gasfyr, fastslår Lars Abel.