Startups viser vejen for grønne løsninger

På Building Green København har otte startups fået mulighed for at fremvise deres grønne løsninger, som blandt andet tæller kuppeldrivhuse af genanvendte materialer, facadesystemer i hampebeton og bambus og en sensor, der forebygger skader i træ.
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/117183_1_xl.jpg
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/117183_1_xl.jpg

Et grønnere byggeri kræver grønnere løsningerr Både fra de veletablerede producenter og fra de små startups, der drevet af én god ide forsøger at slå igennem med deres bidrag.

På Building Green København har otte startups fået mulighed for at fremvise deres grønne løsninger, som tæller:

Enyday tilbyder en app og automatiseret løsning til drift af energifællesskaber som kontorer, lejligheder eller rækkehuse med kollektiv elforsyning og fælles solceller og batterilager. Enyday viser elforbruget i energifællesskab i realtid og fordeler strøm fra solceller, elnet og eventuelt batterilager time for time, så alle får en letforståelig elregning og belønnes for grøn adfærd. Dermed kan boligselskaber, ejendomsudviklere og boligforeninger let drive energifællesskaber og opnå betydelige CO2-mæssige- og økonomiske fordele.

Njord, der laver kuppeldrivhuse, hvor grøn livsstil og dyrkning er omdrejningspunktet. Kuppeldrivhuset er dansk produceret, stormsikkert, designed for disassembly og opført i genanvendte materialer i biomimetisk design, hvor hexagoner er sammenføjet til en selvbærende struktur. Drivhusene er designet, så de let kan skaleres op med nye moduler, og lægger vægt på et cirkulært materialeforbrug med genanvendt akryl og aluminium. Med simple værktøjer kan det skilles ad, og gennem tilbagesalg og redesign kan materialerne indgå i en cirkulær økonomi.

Den grønne livsstil og nabofællesskabet er vigtige punkter hos Njord, der laver kuppeldrivhuse.
Den grønne livsstil og nabofællesskabet er vigtige punkter hos Njord, der laver kuppeldrivhuse.

Milva er et digitalt miljø- og ressourcekortlægningsværktøj, der lokaliserer, katalogiserer og kvantificerer farlige stoffer såvel som potentielt genbrugelige eller genanvendelige materialer. Automatiserede processer genererer sanerings-, håndterings- og sundhedsvejledninger, så nedrivnings- og renoveringsarbejdet kan udføres sikkert og effektivt, og samtidig bliver genanvendelige og genbrugelige materialer automatisk sat i udbud fra adressen.

Upcycling Forum er et forum for virksomheder, der ønsker at reducere deres affaldsmængder og CO2-udledning, ved at tilbyde et digitalt upcyclingsværktøj, der gør det nemt for deres medlemsvirksomheder at skabe overblik over deres restmaterialer og måle CO2-redutionseffekten på deres upcycling- og genbrugsprojekter. Upcyclingsværktøjet giver mulighed for; at virksomheder kan skabe et samlet overblik over deres restmaterialer og beregne CO2-reduktionspotentialet; at virksomheder kan oprette upcycling projekter, anvende restmaterialer og indfri CO2-potentialet; at virksomheder kan involvere medarbejdere, eksperter og partnere.

Hemboo er en startup, der udvikler præfabrikerede facadesystemer i hampebeton og bambus. Elementerne gør det nemt, hurtigt og økonomisk at anvende biobaserede materialer og er strukturelle op til fem etager og isolerende. De er sammenlignelige med betonelementer på pris og kvalitet, men er 80 % mindre CO2-udledende end typisk brugte sandwichelementer. Desuden skaber de sundere indeklima gennem diffusionsåbent byggeri og anvender fornyelige ressourcer, der nemt kan indgå i cirkulære systemer.

Hemboos elementer gør det nemt, hurtigt og økonomisk at anvende biobaserede materialer.
Hemboos elementer gør det nemt, hurtigt og økonomisk at anvende biobaserede materialer.

Entwine etablerer gennem datadrevet design fra byggeriets første dag et feedback-loop mellem det arkitektoniske design og byggebranchen. Med rådgivning og tilpassede digitale værktøjer støtter de arkitekter i udarbejdelsen af bæredygtige, effektiv og komfortable bygninger. Samarbejdet er enkelt, effektivt og skræddersyet til hvert projekt.

Woodsenses intelligente sensor kan finde og forebygge skader i træ gennem trådløse målinger af træets fugtighed sammenholdt med omkringliggende temperatur og luftfugtighed. Ved at sammenholde dataindsamling fra træet med det omkringliggende miljø er det muligt at reagere på situationer, hvor der kan forekomme fugtskader. Dermed reduceres ressourcespildet i byggebranchen, og det bliver mere fordelagtigt at bygge i træ.

Sensor fra Woodsense kan anvendes i alle stadier af byggeriet - fra fabrik til byggeplads og videre til drift.
Sensor fra Woodsense kan anvendes i alle stadier af byggeriet – fra fabrik til byggeplads og videre til drift.

Urban Tree er et multifunktionelt stykke design, der kan styrke biodiversiteten i byområder, lagre regnvand og fungere som en oversvømmelsesbuffer. Skelettet er lavet af industrielle affaldsstrømme, hvilket giver træet sin form og gør det stærkt nok til at rumme op til 2500 liter vand. Her bruges det indvendige vand til at vande planterne på ydersiden, og en bænk, der omringer træet, giver borgerne et sted at mødes.

Relateret indhold