I to måneder skal 20 arkitekter, influencere og familier fra hele Europa bo i Living Places Copenhagen-husene i Jernbanekvarteret i København.
De skal med deres tilstedeværelse og dagligdag teste, om konceptet kan leve op til formålet om at skabe et optimalt indeklima med det lavest mulige CO2-aftryk ved hjælp af lettilgængelige og testede produkter, materialer og teknologier.
– Vi ønsker at teste, hvordan Living Places Copenhagen husene klarer sig, når folk bor i dem i længere tid, og vi ser meget frem til at høre, hvad folk synes om deres ophold i denne nye type hjem, siger Lone Feifer, direktør for bæredygtige bygninger i Velux Gruppen.
Living Places snupper to arkitekturpriser mere
Velux Gruppen er bygherre på det innovative boligværksted, som arkitekterne fra Effekt har tegnet. Artelia står for ingeniørdelen, mens Enemærke & Petersen har været entreprenør.
Bygger bro
Vurderingen af indeklimaet i Living Places konceptet stammer fra designfasen og er lavet ved hjælp af simuleringer, som derefter er sammenlignet med et dansk referencehus ved hjælp af Active House Radar.
– Living Places er et eksperiment, der viser, at det er muligt at bygge bro mellem simulation og faktisk bygningsperformance. Det gør vi ved at verificere data for indeklima via liveovervågning af husene for bedre at forstå, hvordan beboerne interagerer med rummet og systemer som termostater, lys og vores Velux-produkter, der er med til at kontrollere og opretholde et behageligt indeklima, siger Lone Feifer.
Rumlige sensorer
At bo i en bygning med dårligt indeklima kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser som f.eks. åndedrætsbesvær, hudproblemer, hovedpine, allergi og psykiske problemer.
Mipim Awards: Dansk arkitektur fejede konkurrenterne af banen
De sundhedsmæssige effekter af at bo i Living Places Copenhagen måles via rumlige sensorer, der sporer temperatur, relativ luftfugtighed, CO2, barometertryk, partikler, lys, lyd, tilstedeværelse og udvalgte VOC’er.
Resultaterne vil blive delt i løbet af efteråret 2024.