For første gang i Danmark oprettes der 1. september et erhvervsforskerprogram inden for cirkulære processer i byggeri. Det er Innovationsfonden og Realdania, som står bag programmet. Her vil 14 forskere i samarbejde med virksomheder, offentlige organisationer og forskningsinstitutioner udvikle værktøjer og forretningsmodeller, som skal reducere ressourceforbruget og CO2-udledningen i byggesektoren.
Hos Rambøll har man valgt at aftage tre af sådanne forskere. De skal blandt andet hjælpe med at optimere virksomhedens løsninger inden for måling af bæredygtige byggematerialer og udvikle et open source-modellerings-værktøj, der understøtter cirkulær innovation inden for SDG’erne i byggebranchen.
– Vi har valgt at være med i Innovationsfonden og Realdanias erhvervsforskerprogram i tæt samarbejde med DTU, fordi det bidrager til at gøre cirkulær økonomi mere udbredt og byggebranchen grønnere, siger Neel Strøbæk, direktør for bæredygtighed hos Rambøll og fortsætter:
– Cirkulær økonomi er en central del af byggeriets fremtid. Og med Rambølls byggeri-portefølje er vi ansvarlige for mere en ti millioner kvadratmeters byggeri hvert år, så vi bærer et stort ansvar for at sikre, at det er bæredygtige kvadratmeter. Derfor ser jeg virkelig frem til at følge de to projekter, og tror på, at det er gennem forskning og samarbejder som disse, at vi kan lykkes i innovationen om at udvikle byggeriet til at være mere bæredygtigt.
Masser af vilje
I Danmark står byggebranchen for hele 40 procent af den samlede CO2-udledning, og det er et område, som der er stor fokus på, blandt andet med klimapartnerskaberne. Og det er også et område, som Rambølls kunder i Danmark får større og større fokus på:
– Rigtig mange af Rambølls kunder ønsker hjælp til at beregne CO2-udledningen i deres byggeri. Det er et område med stor vækst for os – og et felt, som bliver et endnu mere vigtigt forretningsområde for os i fremtiden, når den frivillige bæredygtighedsklasse bliver obligatorisk i 2023, siger afdelingsleder for bæredygtighed i byggeri i Rambøll Danmark, Nikolaj Haaning og fortsætter:
– Her bliver der sat krav til CO2-udledningen i byggerier. Og det er vigtigt, at vi udvikler vores værktøjer og viden inden for det cirkulære felt, så vi kan rådgive kunderne endnu bedre i mål.