Rådet for Grøn Omstilling: “Debatten har kørt i mange år, men er i høj grad blevet ved snakken”

Hvis dansk byggeri skal levere sin andel af klimareduktioner og føre an på et globalt marked i fremtiden, er der brug for at gentænke branchen og lovgivningen, lyder det fra Rådet for Grøn Omstilling.
Ifølge Rådet for Grøn Omstilling er byggeriet i Danmark langt fra et scenarie, hvor der for alvor er kommet fart på den cirkulære omstilling. Foto: Gettyimages.
Ifølge Rådet for Grøn Omstilling er byggeriet i Danmark langt fra et scenarie, hvor der for alvor er kommet fart på den cirkulære omstilling. Foto: Gettyimages.

Det haster med at omstille byggeriet, så det kan begynde at levere sin andel af klimareduktioner, og til det er der brug for gennemgribende ændringer i måden, der bygges på, hvilke materialer der bruges og lovgivningen på området.

Sådan lyder det fra Rådet for Grøn Omstilling, der er kommet med ti nye anbefalinger til det politiske Danmark.

Læs mere her: Ti nye råd til cirkulært byggeri – og krav om politisk handling

Ifølge Anna Fenger Schefte, der er seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling, er byggeriet i Danmark langt fra et scenarie, hvor der for alvor er kommet fart på den cirkulære omstilling:

– Debatten om cirkulært byggeri har kørt i mange år, men indtil nu er det i høj grad blevet ved snakken. Realiseringen af cirkulært byggeri har herhjemme fortsat karakter af enkeltstående prestigeprojekter, siger hun.

Hun henviser til tal fra Miljøstyrelsen, som viser, at der produceres fem mio. tons bygge- og anlægsaffald i Danmark om året, men at det i dag kun er 36 % af det, der genbruges.

Står og falder med politisk mod

– Den danske byggebranche taber også mulighed for at føre an på et globalt og europæisk marked, hvor cirkularitet bliver et stadig større krav, og hvor de virksomheder, som kan levere cirkulære løsninger, vil stå med en klar konkurrencefordel, siger Anna Fenger Schefte.

Hun vurderer, at den primære barriere, at der endnu ikke er det politisk rammeværk på plads, som er nødvendigt for at accelerere omstillingen. Derfor står og falder den cirkulære omstilling af byggeriet med politisk mod og handling, siger hun:

– Der er brug for at skalere gevaldigt op på den politiske indsats. Hele lovgivningsområdet inden for byggeriet skal ses igennem med cirkulære briller. Det har de netop gjort i Holland, siger hun.

Flere skåltaler – ingen ny normal

I det hollandske projekt Circulaw er man i gang med at identificere barrierer og incitamenter til cirkulær omstilling i byggebranchen ift. den nuværende lovgivning. Det næste skridt er, at politikere så lader den kortlægning være afsættet for en ambitiøs og målrettet lovgivningspakke, der reelt kan sætte fart under den cirkulære omstilling:

– Alternativet er, at vi de næste mange år frem fortsat skåler til indvielsen af enkelte cirkulære prestigebyggeprojekter, men ikke reelt får skabt ny normalitet i byggebranchen, hvor cirkularitet er et must, og hvor cirkulært byggeri er blevet en klar dansk styrkeposition, siger Anna Fenger Schefte.

Relateret indhold