Nye klimakrav skaber utryghed blandt landets håndværkere

De nye, strengere klimakrav, der træder i kraft d. 1. juli, bekymrer mange håndværkere. 56 % vurderer, at især dokumentationen bliver en stor hurdle, viser ny undersøgelse.
En håndværker med en vare under armen går ned ad en gang i et byggemarked. Her er især værktøj i gule kasser
Det er især murere og tømrere, der føler sig presset af de nye klimakrav, der træder i kraft d. 1. juli. Foto: Stark

Det vækker bekymring blandt mange af landets håndværkere, at de pr. 1. juli kan se frem til nye, strengere klimakrav i det nye bygningsreglement. Det viser tal fra Starks årlige brancheundersøgelse, hvor byggecenterkæden denne gang har spurgt 800 kunder om deres bekymringer og udfordringer i forbindelse med de nye klimakrav.

Således vurderer en stor del af landets håndværkere, at de nye regler vil få stor indflydelse på byggebranchen og på deres måde at arbejde på.

7,1 kilo CO2/kvm

Med det nye bygningsreglement skal nybyggeri reducere CO2-udledningen til et vægtet gennemsnit på 7,1 kilo CO2 per kvadratmeter. Reglerne vil fremover gælde flere bygningstyper såsom nybyggeri, ferieboliger, kolde bygninger og større tilbygninger.

Britta Korre Stenholt i lys blå blazer
Adm. direktør i Stark Danmark, Britta Korre Stenholt, forstår godt, at håndværkerne hellere vil bygge end dokumentere.

Udledningen fra byggeprocessen skal også inkluderes i klimaregnskabet. Det omfatter byggepladsens energiforbrug, affaldshåndtering og transport.

Undersøgelsen viser, at mange håndværkere er bekymrede for, om de kan leve op til de stigende krav. Især murere og tømrere udtrykker stor bekymring. I disse to faggrupper føler 40 % sig utrygge omkring de nye regler. Det forstår adm. direktør i Stark Danmark, Britta Korre Stenholt, godt.

– Nu nærmer datoen sig, og det er ved at gå op for os alle sammen, at det her er noget, som vi skal forholde os til. Bekymringen overrasker mig ikke, siger hun.

Udfordringen er blevet større

Over halvdelen af de adspurgte håndværkere angiver, at dokumentation er den største udfordring ved at bygge mere klimavenligt. Dette problem har været stigende siden 2019, hvor 35 % svarede, at det var en udfordring. Nu er tallet oppe på 56 %.

Læs også

Halmhuse står færdige: Data kan give vigtig viden til dansk byggeri

– Det er ikke nemt at læse EPDer. De fleste håndværkere ønsker ikke at sidde foran computeren og dokumentere, for de vil bygge, siger Britta Korre Stenholt.

Genbrugsmursten på hylderne

Undersøgelsen viser også, at håndværkerne i stigende grad ønsker viden om mere klimavenlige byggematerialer og konstruktioner samt miljøvenlige tiltag på byggepladsen.

– Med det nye bygningsreglement skal vi bygge med en anden kombination af materialer, som vi ikke kender i dag. Derfor er en vigtig del af vores ansvar som leverandører at gå forrest og have mere klimavenlige produkter og genbrugsmaterialer på hylderne i stor skala. Vi har senest lanceret genbrugsmursten i alle vores forretninger, fremhæver Britta Korre Stenholt.

Læs også

Udsolgt: Håndværk-festival har fået fodfæste i branchen

Undersøgelsen blev foretaget i december 2024. Britta Korre Stenholt præsenterer i dag resultaterne på Håndværk-festivalen i København.

Relateret indhold