Molio: Drop konkurrencen og find sammen om cirkulære løsninger

Circular Build Forum 2023 er netop afsluttet, og de to dage, kongressen varede, bød på ny viden og perspektiv for de mere end 300 deltagere, som selv bragte stort engagement ind i de mange debatter og workshops.
Vi har hverken tid eller råd til at blive ved med at genopfinde den dybe tallerken, sagde adm. direktør Christina Hvid, Molio, ved Circular Build Forum 2023.
Vi har hverken tid eller råd til at blive ved med at genopfinde den dybe tallerken, sagde adm. direktør Christina Hvid, Molio, ved Circular Build Forum 2023.

På Hotel Nyborg Strand er Circular Build Forum for tredje gang netop blevet afholdt.

Over 300 aktører fra hele byggebranchen – virksomheder, organisationer, myndigheder og privatpersoner – mødte op for over to dage at blive klogere på bæredygtighed og cirkulært byggeri.

– Den cirkulære omstilling af byggeriet er vigtig, den er stor, og den er ny, siger adm. direktør Christina Hvid, Molio, da de sidste deltagere har forladt den store sal.

– Den kræver, at vi løfter kompetenceniveauet for hele branchen, og at vi arbejder på en ny måde på tværs af hele byggeriets værdikæde. Vi har hverken tid eller råd til at blive ved med at genopfinde den dybe tallerken, og derfor skal vi sikre, at branchen gennem netværk deler viden og bygger ovenpå tidligere erfaringer frem for at konkurrere, tilføjer hun.

Læs også: Circular Build Forum samler byggeriets cirkulære tråde

Molio er med til at arrangere den årlige kongres sammen med et større repræsentantskab.

Dette består af Byggeskadefonden, Byggesocietetet, Bygherreforeningen, Dakofa, Dansk Standard, Danske Ark, Danske Byggecentre, Teknologisk Institut, Universiteterne, We Build Denmark, Danske Regioner, Realdania, Pension Danmark, KTC, Konstruktørforeningen, IDA Byg, GI, FRI, DI Dansk Byggeri, Bolig- og Planstyrelsen, BL og BAT-kartellet.

Synergier og større, fælles indsigt

Og netop engagement, involvering og ejerskab på tværs af branchen er så afgørende for den cirkulære omstilling, vurderer direktøren, der igen i år oplevede, at særligt kongressens debatter og workshops bidrager til, at alle tager derfra klogere på cirkulært byggeri:

– Oplægsholderne kommer med en masse viden, men har nødvendigvis ikke alle svarene. Det samme gør sig gældende for tilhørende, og her er interaktionen med til at skabe synergier mellem deltagerne og bidrager til en større, fælles indsigt.

Læs også: Realdania-direktør: “Vi skal lære at elske genbrugs-æstetik”

De mange oplæg fra over 90 eksperter spændte ligeledes bredt og omhandlede blandt andet den cirkulære byggeplads, det digitale materialepas, forankring af cirkulær økonomi hos ledelsen, LCA som et værdiskabende beslutningsværktøj, brugte byggematerialer og finansiering.

Og fra scenen talte årets keynote speakere:

Hollandske Elma Durmisevic, founding director i 4D Architects, fortalte om resultater og metoder fra et projekt, som er blevet kaldt et af de mest frontløbende, eksperimenterende projekter om cirkulært byggeri i EU; Lasse Jonasson, futurist fra Copenhagen Institute for Future Studies, talte om kommende kvadratmeterskam og gav sit bud på fremtidens boform; mens Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania, mindede deltagerne om ikke at glemme æstetikken og arkitekturen i takt med, at mere og mere genbruges i byggeriet.

Format til mere

Resultaterne, undersøgelserne, holdningerne og de mulige løsninger, der blev præsenteret på Circular Build Forum, vil Molio nu gøre tilgængelige og interaktive for resten af branchen, fortæller Christina Hvid:

– Intentionen er selvfølgelig, at denne kongres skal skabe resultater, og det tror vi også på, at den kommer til, siger hun og forudser, at kongressen fortsat vil vokse sig større:

– Formatet kan bære op mod 1000 deltagere, og hvert år oplever vi, at interessen, engagementet og involvering stiger. Så det er noget, der gror – og det er nødvendigt.

Relateret indhold