Lysguide viser vejen til grønnere udbud

I byggeriet mangler en grundlæggende forståelse for, hvad bæredygtighed egentlig er. Det mener Fischer Lighting, der derfor udgiver en guide, som skal gøre udbuddene inden for belysning grønnere.
Strategisk direktør Lars Elmvang og adm. direktør Stig Elmvang.
Strategisk direktør Lars Elmvang og adm. direktør Stig Elmvang.

På baggrund af blandt andet en undersøgelse af forsker Ole Helby Petersen fra RUC, der viser, at miljø og bæredygtighed kun vægter 3 % som del af et underkriterium i udbudsevalueringen, efterspørger den danske virksomhed, Fischer Lighting, et større fokus på de grønne hensyn i udbudsmaterialet:

– Det er et paradoks, at vi i Danmark på den ene side vil den grønne omstilling og en cirkulær økonomi, hvor vi tænker i genbrug, mens stort set alle offentlige udbud, vi støder på, har et altoverskyggende fokus på indkøbsprisen og et ikke-eksisterende fokus på bæredygtighed, siger Lars Elmvang, strategisk direktør hos Fischer Lighting, som er specialiseret i genbrug og upcycling af belysningsarmaturer.

Han tilføjer:

– I praksis betyder det, at udbuddene favoriserer de produkter og løsninger, som er billigst mulige i indkøbspris, men som ikke behøver at holde i særligt lang tid.

Der mangler grundlæggende forståelse

Hos Fischer Lighting lyder vurderingen, at hvis vi i Danmark vil sætte handling bag ambitionerne om blandt andet 70 % reduktion af CO2-udledningen i 2030, så bør hhv. kvalitet, bæredygtighed og produkternes totale omkostninger i hele dets levetid (TCO) være de tre vigtigste områder i offentlige udbud.

Én af barriererne for at nå dertil er ifølge Lars Elmvang, at det offentlige mangler ressourcer til at ændre kurs:

– Vores oplevelse er, at bygherrer og rådgivere mangler en grundlæggende forståelse for, hvad bæredygtighed egentlig er, hvordan man måler det, og at der i det hele taget mangler ressourcer til at ændre kurs fra den indkøbspraksis, man har fulgt hidtil.

Det behøver ikke at være svært

Derfor har Fischer Lighting lanceret en beskrivelse af relevante krav til bæredygtig belysning, som bygherrer frit kan lade sig inspirere af og plukke fra, når de laver deres udbudsmateriale og vil købe grønnere belysning.

Beskrivelsen oplister blandt andet en række bæredygtige og operationaliserbare krav til leverandørerne vedrørende materialevalg og genbrug, om muligheden for adskillelse af produktet med henblik på vedligehold, om affald og sortering samt særlige krav til designet:

– Vi vil gerne vise, at det ikke behøver være så svært at ændre praksis, når det gælder indkøb af bæredygtig, genbrugt belysning, og at det faktisk er muligt at omsætte grønne ønsker til konkrete krav i udbudsmaterialet, siger Lars Elmvang.

Tænk nyt og tag ansvar

Initiativer som dette er dog langt fra nok, erkender den strategiske direktør, der gerne ser en ændring hos bygherrerne:

– Vi ser et behov for, at bygherrer begynder at tænke mere langsigtet i forhold til deres indkøb, så der eksempelvis kommer meget mere fokus på produktets samlede leveomkostninger og ikke bare på indkøbsprisen. Og så har vi som bæredygtige producenter et ansvar for at vise omverdenen, at bæredygtighed, pris og kvalitet sagtens kan gå hånd i hånd, ligesom vi skal gøre os umage med at dokumentere den forskel, vores bæredygtige produkter gør for klimaet og den grønne omstilling, siger Lars Elmvang.

Relateret indhold